Zdravo črevesje - močna imuniteta

Zdravo črevesje - močna imuniteta

- Kategorie : Članki

Ne samo, da ima črevesje ključno vlogo pri oskrbi telesa s hranili iz hrane, temveč je ključno tudi za zdrav imunski sistem. Črevesje naseljuje mikrobiota, torej koristni mikroorganizmi (predvsem bakterije). Črevesna mikrobiota aktivira imunski sistem in usklajuje njegovo delo skozi vse življenje, gosta mreža živčnih celic pa posreduje signale o morebitni grožnji centrali, torej možganom. Skoraj 80 % imunskih teles se oblikuje v črevesju.

Črevesje vsebuje tako koristne kot patogene bakterije. Naše prijazne bakterije pomagajo uravnavati imunski sistem. Ko je ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami porušeno, imunski sistem oslabi in postane neurejen. Lahko postane tudi bolj nagnjen k avtoimunosti. To je zato, ker črevesne bakterije vplivajo na razvoj in zorenje imunskega sistema, povezanega s sluznicami. Sluznice organizma so prva črta, skozi katero prehajajo dejavniki iz zunanjega okolja, kot so bakterije, virusi, glive in antigeni. Sluznica obdaja notranjost nosu in grla, pa tudi notranjost prebavnega trakta. Limfno tkivo sluznice obsega posamezno sluznico organizma. So sistem "komunikacijskih plovil". Zato je lahko slabo stanje črevesne sluznice tesno povezano s ponavljajočimi se sistemi, npr. dihalne ali genitourinarne. Obrambni mehanizmi sluznice prebavil so preprečiti kolonizacijo sluznice s patogenimi mikroorganizmi. Sluznica je opremljena s senzoričnimi celicami, ki lahko hitro prepoznajo grožnjo in pošljejo signal, ki sproži naslednje korake imunskega odziva. Sluznica je tudi vir protiteles razreda sIgA, ki so glavno mukozno protitelo imunskega sistema. Ko že govorimo o črevesju, je treba omeniti tudi bistvo črevesne pregrade. Črevesna pregrada je sestavljena iz črevesnega epitelija, sluznice in črevesnih bakterij. Vsak od teh elementov zagotavlja ustrezno tesnost in igra pomembno vlogo. Oslabitev povezav med epitelijskimi celicami lahko povzroči tako imenovano puščajoče črevesje. Posledica tega je prodiranje v telo tistega, kar bi se moralo zadržati v črevesnem lumnu. S tem se spodbuja delo imunskega sistema, zato ga nenehno stimuliramo. Proizvaja se prekomerna količina pro-vnetnih citokinov in kronično vnetje, tako imenovano tiho vnetje.

Veliko ljudi, ki trpijo za lajmsko boreliozo, se pritožujejo nad različnimi črevesnimi obolenji, npr. driska, kronično zaprtje, sprememba konsistence blata (rahlo, vodeno blato ali s sluzjo, krvjo), zgaga, slabost. bolečine v trebuhu, plini, plini, občutek prelivanja v trebuhu. Nekateri se s tovrstno boleznijo spopadajo že dolgo pred okužbo, to je, da se je motnja v delovanju prebavnega sistema začela že dolgo pred okužbo z lajmsko boreliozo. Drugi uživajo v dobrem delovanju prebavnega sistema vse življenje, dokler ne razvijejo lajmske bolezni. Upoštevajte torej, da je lajmska bolezen posledica oslabljenega imunskega sistema in njen vzrok.

Za izboljšanje delovanja črevesja priporočamo, da v terapijo vključite:

-Probiotiki
-L-glutamin
- natrijev butirat
- Omega kisline (DHA in EPA)
- Prebavni encim
-Boražino olje kot vir gama-linolenske kisline
Ti izdelki se lahko uporabljajo vzporedno z zelišči, ki se uporabljajo pri lajmski boreliozi.

PROBIOTIKA

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki so v pravih odmerkih koristni za zdravje. Probiotične bakterije tekmujejo s patogeni za mesto v črevesju, zaradi česar ohranjajo pravilno sestavo celotne mikrobiote. To pomaga vzdrževati ustrezno raven imunosti sluznice in posledično podpira splošno imuniteto telesa, kar je izjemno pomembno za ljudi, ki trpijo za lajmsko boreliozo.

Probiotične bakterije pozitivno vplivajo na delovanje celotnega organizma, ker:

- olajšajo prebavni proces,

- pomaga pri razgradnji neabsorbiranih ostankov hrane,

- povečati absorpcijo vitaminov in mineralov,

- Lahko sintetizira nekatere vitamine B, vitamin K, folno kislino,

- zavirajo rast škodljivih bakterij,

- Vplivajo na delovanje imunskega sistema in s tem povečujejo odpornost proti okužbam,

- spodbujajo sintezo vnetnih mediatorjev, tako imenovanih interlevkinov in interferona v krvnem serumu, kar je koristno pri nekaterih imunskih boleznih,

- zaščititi črevesno mikrobioto med zdravljenjem z antibiotiki,

- izboljša prekrvavitev črevesne sluznice,

- Nekateri sevi imajo antialergijske lastnosti in lastnosti proti raku,

- zmanjšati simptome laktozne intolerance,

- Nižji holesterol.

Probiotiki zavirajo rast in celo uničijo škodljive mikroorganizme v črevesju z:

- proizvajajo bakteriostatične in baktericidne snovi,

- Boj proti patogeni mikroflori za hranila, vitamine, rastne faktorje,

- S proizvodnjo mlečne kisline znižujejo črevesni pH, kar prispeva k neposrednemu boju proti patogenim in potencialno patogenim mikroorganizmom.

Kako izbrati dober probiotik?

Da bi probiotik ugodno vplival na naše telo, mora imeti naslednje lastnosti:

Učinek probiotika je odvisen od njegove vrste (seva) in količine v odmerku (1-40 milijard).

Da bi ugodno vplivali na prejemnika, morajo biti probiotiki sposobni vzdržati razmere, s katerimi se srečujejo med prehodom v prebavilih (kislost želodca, encimi trebušne slinavke, žolč) in priti v tanko črevo in debelo črevo v živi obliki in v čim večjem številu.

Za razmnoževanje v telesu mora biti probiotik sposoben oprijeti celic črevesnega epitelija. Ta adherenca je prehodna, probiotiki bodo izločeni v nekaj dneh. Redno ga je treba jemati, da trajajo njegovi ugodni učinki.

Proizvajati mora snovi, ki zavirajo rast patogenih mikrobov.

Številni pripravki se oglašujejo z množico različnih sevov v eni kapsuli. Medtem pa v nasprotju s splošnim prepričanjem število sevov ne vpliva na kakovost celotnega pripravka. Pomembno je, kateri specifični sev bakterij je v danem pripravku in v kakšni količini.

Če želite biti prepričani o kakovosti probiotičnega pripravka, bodite pozorni na ustrezno nomenklaturo probiotičnih sevov. Probiotični sev je treba opisati po naslednjem vzorcu: vrsta (npr. Lactobacillus), vrsta (npr. rhamnosus) in črkovno-številčna oznaka (npr. LA 801).

Zato je treba biti pozoren ne le na ime vrste, to je Lactobacillus rhamnosus, temveč tudi na ime seva - LA 801, saj ima le določen sev določene vrste klinično dokazane probiotične lastnosti.

Eden najboljših probiotikov na trgu, ki je pritegnil našo pozornost, so probiotiki Lactiniane proizvajalca PiLeJe. PiLeJe je francosko podjetje, ki ponuja le izdelke naravnega izvora v odmerkih, ki so skladni z dnevnimi potrebami človeškega telesa, za katere je značilna optimalna absorpcija iz prebavil. Laboratorij PiLeJe je v 20 letih opravil številne teste, na podlagi katerih so bili izbrani sevi (ti sevi so deponirani v Nacionalni zbirki za gojenje mikroorganizmov na Pasteurjevem inštitutu v Lilleu v Franciji) glede na specifične značilnosti in potrebe. .

Za splošno rekonstrukcijo črevesne mikrobiote je pomembno, da probiotik vsebuje bakterije iz skupin Bifidobacterium in Lactibacillus. Probiotik Lactibiane Standard vsebuje zgoraj omenjene seve in pomaga pri uravnavanju črevesnih motenj ter krepitvi črevesne flore prebavnega trakta.

Pri vnetju črevesja je vredno 3 mesece uvesti močnejši probiotik Lactibiane IKI.

Ne pozabite dodati sevov Lactobacillus helveticus, če so vam diagnosticirali kandidozo, ki jo povzroča Candida. Dokazano je, da sevi Lactobacillus helveticus zavirajo razmnoževanje kvasovk Candida in njihovo oprijem na epitelij črevesja, zmanjšujejo tudi izločanje sluzi s celicami Candida, zaradi česar so manj odporne. Poleg tega probiotične bakterije ugodno vplivajo na imunski sistem in podpirajo obrambne mehanizme. Probiotik, ki vsebuje sev Lactobacillus helveticus, je Lactibiane CND10.

Ko je vaša težava driska ali tekoče blato, se spomnite na probiotik, ki vsebuje sev Saccharomyces boulardii. Saccharomyces boulardii je koristen kvas, ne bakterija, kot je to pri drugih probiotikih.

L-GLUTAMNA

L-Glutamin je aminokislina, ki je vir energije za oskrbo sluznice tankega črevesa. Če so celice sluznice poškodovane, lahko glutamin pomaga pri obnovi z novimi zdravimi celicami. Ima tudi lastnosti za krepitev imunskega sistema.

OPOMBA: L-glutamina ne smejo uporabljati osebe z vnetnimi črevesnimi boleznimi, kot sta ulcerozni kolitis ali Crohnova bolezen, pa tudi osebe z zmanjšano učinkovitostjo jeter.

NATRIJEVO MASLO

Natrijev butirat je kratkoverižna maščobna kislina. Kratkoverižne maščobne kisline so glavne snovi, ki hranijo črevesno sluznico. Pomagajo vzdrževati črevesno pregrado in zmanjšujejo vnetne procese v črevesju in celotnem telesu. Natrijev butirat neposredno stabilizira strukturo in zagotavlja celovitost in funkcionalnost črevesne stene, spodbuja rast saprofitne bakterijske flore in tako zavira razvoj črevesnih patogenov. Ima tudi protivnetne lastnosti. Maslena kislina močno zavira izločanje pro-vnetnih interlevkinov in sodeluje pri imunoregulaciji.

OMEGA KISLINE

OMEGA 3 kisline, ki vključujejo DHA in EPA, so ključne za ohranjanje zdravja. EPA je naravno protivnetno sredstvo in pomaga tudi pri pomirjanju bolečih sklepov in mišic. Raziskave kažejo, da jemanje omega-3 maščobnih kislin skupaj s probiotiki krepi črevesno sluznico.

PREBAVNI ENCIMI

Prebavni encimi razgradijo sestavine hrane na najmanjše molekule, ki jih sestavljajo: beljakovine v aminokisline, zapletene ogljikove hidrate v enostavne sladkorje in maščobe v proste maščobne kisline. Bakterija Borrelia zmanjša izločanje prebavnih encimov. Če so vaša težava plini, napenjanje, bruhanje, zgaga ali driska, je vredno uporabiti pripravke, ki vsebujejo prebavne encime.

VLAKNO

Črevesna mikrobiota s predelavo prehranskih vlaknin pridobiva energijo, spodbuja imunski sistem in podpira proizvodnjo vitaminov B in K. Kratkoverižne maščobne kisline so stranski produkt presnove vlaknin. Prehrana z visoko vsebnostjo vlaknin poveča raznolikost črevesne mikrobiote. Vlaknine delujejo kot prebiotiki, torej snovi, ki so nujne za spodbujanje rasti probiotičnih bakterij v črevesju. Prebiotiki vključujejo odporen škrob, inulin in frukto-oligosaharide.

Viri odpornega škroba so med drugim: leča, riž, zdrob, fižol, surovi ovseni kosmiči. ohlajene testenine, krompir, sladki krompir in nezrele banane.

Vir inulina so med drugim radič, jeruzalemska artičoka, beluši, artičoke, por, čebula, česen. Inulin poleg svojih prebiotičnih lastnosti izboljša absorpcijo kalcija in magnezija.

Viri fruktooligosaharidov so med drugim čebula, česen, artičoka.

Priporočena količina prehranskih vlaknin pri zdravih ljudeh je 20-40 g.

Če v prehrani ne morete zagotoviti zadostne količine vlaknin, lahko uporabite dopolnilo z inulinom ali frukto-oligosaharidi.

BIKULTURNO OLJE

Olje boražine je bogat vir gama-linolenske kisline. Ščiti in obnavlja črevesje in celoten prebavni sistem. Ima protivnetne lastnosti.

KDAJ ZAČETI KREPITI ČREVE?

Zgornjo shemo rekonstrukcije črevesja je treba začeti na začetku zdravljenja lajmske borelioze in jo uporabljati skozi celotno terapijo.

Product added to wishlist
Product added to compare.