vitamin D

vitamin D

- Kategorie : Članki

Vitamin D je v maščobi topna snov, ki je tesno povezana z našim imunskim sistemom. Zato je tako pomemben ne le za zdravega človeka, ampak predvsem za ljudi, ki trpijo za lajmsko boreliozo ali njenimi sočasnimi okužbami.

Vitamin D lahko razdelimo na:

- Vitamin D2 (ergokalciferol), ki ga naravno najdemo tudi v glivah in rastlinah
- Vitamin D3 (holekalciferol), ki se naravno nahaja v živalskih proizvodih.


Vpliv vitamina D na zdravje

1. Vpliv na imuniteto

Kot smo že omenili, je glavna funkcija vitamina D vplivati ​​na imuniteto. Je pomemben regulator imunskega odziva, vpliva na limfocite T in B, s čimer uravnava imunski odziv in uravnava ravnovesje citokininov Th1 in Th2. To pomembno vpliva na potek avtoimunskih bolezni.

Študije kažejo, da ob znatnem pomanjkanju zadostuje dopolnjevanje s 1600 UI vitamina D3 na dan, da se tveganje za okužbo zmanjša za kar 36%.

2. Močan antioksidant

Vitamin D je lahko učinkovit pri razstrupljanju telesa. Pomaga pri proizvodnji močnega antioksidanta, to je glutation, ki posredno zmanjšuje antioksidativni stres in se bori proti prostim radikalom.

3. Učinki na kosti

Uravnava ravnovesje kalcija in fosfatov. 25-dihidroksivitamin-D, ki se v telesu pretvori v aktivno obliko, poveča absorpcijo kalcija v črevesju, zaradi česar izboljša mineralno gostoto kosti. Raziskave kažejo, da se tveganje za zlom poveča za kar 33 % za vsakih 10 ng / ml zmanjšanja 25 (OH) D pod 28 ng / ml!

4. Preprečevanje bolezni srca

Vitamin D je povezan s številnimi vidiki našega zdravja. Vpliva na krvni tlak, trigliceride in holesterol (vključno z nivoji LDL in HDL). Vse to je tesno povezano s srčno-žilnimi boleznimi, ki so najpogostejši vzrok smrti na Poljskem. Glede na študije Fatemeh Gholami, Ghobada Moradija in drugih je bilo zmanjšanje vitamina D povezano z večjim tveganjem za obolevnost in umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja. Nizke ravni vitamina D so povečale tveganje za nastanek bolezni za 44 % in za 54 % večje tveganje umiranja zaradi bolezni!


5. Vpliv na tumorje

Neoplazme nastanejo, ko se celice telesa nenadzorovano delijo, novonastale celice pa se ne diferencirajo v tkivo, značilno za celice. Vitamin D zavira prekomerno rast celic in vpliva na njihovo diferenciacijo. Prizadene predvsem raka dojke, mehurja, debelega črevesa, želodca, požiralnika in številne druge.

Testiranje vitamina D

Laboratorijski test meri koncentracijo 25 (OH) D. Standardi so navedeni spodaj:

Pomanjkanje < 20 ng/ml

Nizka koncentracija 20 – 30 ng/ml

Normalna koncentracija 30 – 50 ng/ml

Povečana vrednost 50–100 ng/ml

Potencialno strupeno 100–150 ng/ml

Toksična koncentracija > 150 ng/ml

Nekateri testi so podani v enoti bmol / l. Pretvornik je 1ng / ml = 2,5 nmol / l


Naravni viri vitamina D.

Vitamin D se sintetizira predvsem s sončno svetlobo. Skupaj s prehrano si tega vitamina zagotovimo malo (največ 20 % njegove količine). Viri hrane so ribe (jegulja, losos, sled) in nekatere sorte gob, kot so šitake.


Odmerjanje vitamina D

Izbira odmerka je odvisna predvsem od geografske lokacije. Več kot je sončnih dni v kraju, kjer živimo, manj bi moralo biti dopolnjevanja. Vendar pa za prebivalce Poljske in večine Evrope, ki trpijo za lajmsko boreliozo, priporočamo dopolnjevanje najmanj 2000 ie v jesensko-zimskem obdobju (pri ljudeh z debelostjo je treba to vrednost podvojiti).

V spomladanskem in poletnem obdobju dohranjevanje ni potrebno, če smo vsak dan med 10. in 15. uro približno 15 minut »izpostavljeni« soncu, pri čemer je izpostavljenih vsaj 20 % telesa (kratka T- srajca in kratke hlače), brez uporabe UV filtrov in motnosti.

Pomanjkanje vitamina D

Najpogostejši simptomi pomanjkanja so bruhanje, driska, glavoboli, bolečine v očeh, šibkost, pomanjkanje apetita, pretirana žeja in splošno slabo počutje. Pri lajmski boreliozi in njenih sočasnih okužbah je pogosto težko ločiti simptome pomanjkanja vitamina D od simptomov, ki jih povzroča lajmska borelioza, zato je vedno vredno preveriti njeno raven in začeti z dopolnjevanjem.

Preveč vitamina D.

Pogosto slišimo, da nekdo jemlje »konjske« doze vitamina, torej 10.000 ie, včasih pa tudi več. Ne pozabite pa, da lahko presežek povzroči hiperkalcemijo, to je povečano raven kalcija v serumu. Kot smo že omenili, se vitamin D v telesu pretvori v aktivno obliko in povzroči povečano absorpcijo kalcija v črevesju, ledvicah in kosteh. Zato je treba tako velike odmerke izbrati le po posvetovanju z zdravnikom in le v skrajnih pomanjkljivostih.

Zato je razvidno, da je vitamin D nujen za pravilno delovanje telesa, njegove pomanjkljivosti pa lahko močno povečajo tveganje za številne bolezni in poslabšajo simptome lajmske borelioze. Zato ne pozabite vključiti vitamina D v svojo fitoterapijo.

Dodatke vitamina D najdete TUKAJ

Product added to wishlist
Product added to compare.