Virus Epstein-Barr

Virus Epstein-Barr

- Kategorie : Članki

Virus Epstein-Barr, bolj znan po svojem nepopolnem imenu virus EBV, je patogen, ki spada v skupino herpesviridae. Je v isti skupini kot virus herpes simpleksa (HSV) ali citomegalovirus (CMV). Virus Epstein-Barr je virus, ki povzroča nalezljivo mononukleozo, imenovano "poljubna bolezen". Okužba z virusom Epstein-Barr lahko privede do številnih resnih zdravstvenih zapletov, vključno z avtoimunskimi. Diagnoza virusa Epstein-Barr je izredno pomembna tudi pri bolnikih z lajmsko boleznijo.

Kako dobiš virus?

Že samo dejstvo, da se imenuje bolezen poljubljanja, kaže, da se prenaša predvsem s slino (tudi z jedjo z istega krožnika, pitjem iz iste steklenice ali uporabo iste zobne ščetke). Okužba pa se lahko pojavi tudi s krvjo in fizičnim (spolnim) stikom. Ocenjuje se, da je kar 90-95% odraslega svetovnega prebivalstva nosilcev EBV. Pri otrocih je ta odstotek razmeroma majhen in znaša 40-50%. Tako visok odstotek okuženih ljudi je posledica dejstva, da se potek bolezni lahko pojavi popolnoma asimptomatsko, bolnik pa se bolezni ne zaveda.

Simptomi

Nekateri ljudje nimajo simptomov, vendar je večina značilnih simptomov okužbe, ki jih lahko povzročijo številne druge bolezni, zato je težko diagnosticirati EBV. Najpogostejši simptomi so vročina, utrujenost, glavobol, bolečine v celotnem telesu, vneto grlo, izpuščaji, šibkost ali pomanjkanje apetita.

Če pa EBV ne zdravimo dlje časa, lahko povzroči infekcijsko mononukleozo in povzroči znatno poslabšanje zdravja. Značilni simptomi mononukleoze so:
- vnetje grla in tonzil z rdečico sluznice in prisotnostjo plaka. To spremljajo hude bolečine, velike težave pri požiranju in visoka vročina do 40 C
- povečanje bezgavk-običajno okoli vratu. Lahko traja do šest mesecev po začetni okužbi.
- povečanje vranice-prizadene le polovico bolnikov
- hepatitis
- izpuščaj

EBV in Lajmska bolezen

Okužba z virusom Epstein-Barr (EBV) je pogosta pri ljudeh z lajmsko boleznijo. Zelo pogosto je okužba s tem virusom lahko odgovorna tudi za lažno pozitivne rezultate pri seroloških testih na prisotnost tuljav borelioze. Če obstaja sum, da sta obe okužbi sočasno okuženi, je treba postaviti dodatno diagnozo za lajmsko bolezen.

Virus Epstein-Barr (EBV) lahko prispeva k razvoju sindroma kronične utrujenosti, pa tudi bolezni ščitnice, tinitusa, omotice, bolečin v sklepih, bolečin v kosteh, bolečin v mišicah ali nevroloških simptomov. Praktično je nemogoče razlikovati simptome okužbe z EBV od Lajmske bolezni. Če se dolgotrajno zdravite zaradi Lajmske bolezni in ne opazite nobenih učinkov, razmislite o okužbi z EBV. Obe okužbi lahko tudi sobivata, kar še poslabša simptome pri bolniku.

Diagnoza

Za odkrivanje EBV se uporabljajo serološke metode za odkrivanje protiteles.

- anti-VCA IgM-ki se pojavijo v akutni fazi in včasih, ko se okužba ponovno aktivira, po nekaj mesecih izginejo
- anti-VCA IgG-ki so prisotni ves čas od trenutka okužbe, kažejo na zgodovino okužbe
- anti-EA-koristno pri diagnozi akutne okužbe z EBV in akutne faze infekcijske mononukleoze.
- anti-Ebna-koristno pri diagnozi pretekle okužbe z EBV in pretekle infekcijske mononukleoze.

Zdravljenje

Za zdravljenje mononukleoze ni posebnih farmacevtskih sredstev. Edina zdravila, ki se uporabljajo za nadzor virusa, so zdravila proti bolečinam in protivnetna zdravila brez recepta. Vendar pa obstajajo naravne metode zdravljenja. To je m.in.:

1. Zeliščna mešanica Kitajske kapice, Isatisa in sladkega korena
2. Čaj z ingverjevim sokom
3. Andrographis (upoštevajte, da bo približno 1% ljudi, ki uporabljajo andrographis, dobilo koprivnico; če se to zgodi-prenehajte uporabljati zelišče, izpuščaj izgine po približno 1 tednu)
4. Zeliščna mešanica matične Besede in pasijonke
5. Zeliščna mešanica Kordicepsa in Rodiole

Vendar pa ne smete ponarejati počitka in piti veliko vode.

Product added to wishlist
Product added to compare.