Sočasne okužbe z lajmsko boleznijo – Babesia

Sočasne okužbe z lajmsko boleznijo – Babesia

- Kategorie : Članki

Babesia je parazitska protozoa, ki je zelo podobna malariji, vendar jo za razliko od nje prenašajo klopi in ne komarji. Okužba z babezijo pogosto obstaja sočasno z lajmsko boreliozo in/ali drugimi okužbami, ki jih prenašajo klopi. Bolezen, ki jo povzroča protozoa Babesia, se imenuje babezioza.

SIMPTOMI


Simptomi okužbe z babeziozo se gibljejo od blagih do hudih. Blage oblike zelo pogosto ostanejo neprepoznane, ker jih napačno vzamejo za simptome lajmske borelioze. Zgodnji uporabniki pogosto poročajo o visoki vročini in mrzlici. Kronične okužbe so lahko rahlo simptomatske, najpogostejši simptomi pa so: občasna vročina ali nizka temperatura, mrzlica in bolečine v sklepih, sindrom kronične utrujenosti, potenje in »nezmožnost polnega vdiha«.

Poleg tega lahko med okužbo z Babesia pride do vnetja jeter, ledvic in vranice, ki je posledica zamašitve kapilarnih žil in stagnacije mikrocirkulacije zaradi odlaganja drobcev poškodovanih eritrocitov v žilah.

DIAGNOSTIKA

Za diagnozo bebezioze je na voljo več laboratorijskih testov.

Mikroskopski pregled krvi

Namen mikroskopskega pregleda krvi je preveriti prisotnost intraeritrocitnih oblik patogenega parazita Babesia (Babesia spp.) v periferni krvi.

Vendar pa je treba pri izvajanju tega testa zapomniti, da je v zgodnji fazi bolezni lahko stopnja okužbe rdečih krvnih celic manjša od 1 %, zato bo morda treba opraviti več brisov v nekaj dneh. za potrditev diagnoze.

PCR test

Če je rezultat mikroskopskega krvnega brisa negativen, vendar še vedno obstaja sum na bebeziozo, lahko opravimo molekularne teste (PCR) za odkrivanje genetskega materiala protozoa Babesia.

Imunofluorescenca (IFA) protiteles IgM in IgG

Imunofluorescenca (IFA) protiteles IgM in IgG se včasih uporablja za potrditev diagnoze babezioze. Zavedajte se, da lahko protitelesa proti Babesia ostanejo visoka več mesecev ali celo let po izginotju bolezni. Zato ta test ni zanesljiv pokazatelj aktivne okužbe.

Dodatni diagnostični parametri

Ker Babesia lizira rdeče krvne celice, ljudje, okuženi s tem protozojem, pogosto razvijejo hemolitično anemijo, pa tudi limfopenijo in trombocitopenijo. Pogoste so tudi zvišane ravni serumske laktat dehidrogenaze, hiperbilirubinemija in povečana hitrost sedimentacije eritrocitov.

POMEMBNE INFORMACIJE O MEHANIZMU DELOVANJA BABESIJE, KI JIH JE TREBA UPOŠTEVATI PRI NAČRTOVANJU TERAPIJE:


Babesia prodre v rdeče krvne celice – eritrocite, kjer jih z razvojem in razmnoževanjem uniči. Poleg tega lahko pri okužbi z Babesia pride do blokade kapilarnih žil in stagnacije mikrocirkulacije zaradi odlaganja drobcev poškodovanih eritrocitov v žilah. Njihova prisotnost v krvnem obtoku lahko povzroči vnetje jeter, ledvic in vranice.

Poleg tega Babesia uporablja dva posebna mehanizma za obrambo pred človeškim imunskim sistemom:

1. Babesia bistveno zavira nastajanje dušikovega oksida (NO) v človeškem telesu.
Ko parazit napade rdeče krvne celice, rdeče krvne celice sprostijo dušikov oksid (NO) kot enega glavnih obrambnih mehanizmov. Dušikov oksid je strupen plin za številne bakterije in znotrajcelične parazite, vključno z Babesia. Tako je Babesia razvila obrambni mehanizem: izloča komponento, zelo podobno arginazi, ki je naravno prisotna v telesu. Arginaza je encim, katerega povratne informacije zavirajo proizvodnjo NO v rdečih krvnih celicah; inaktivira L-arginin, ki je bistveni substrat pri sintezi NO. Babesia je zelo občutljiva na L-arginin, zato dopolnjevanje z L-argininom pomaga pri zaviranju okužbe z Babesia.

2. Babesia ima sposobnost spreminjanja imunske polarnosti, s čimer spremeni človeški imunski odziv iz Th 1 v Th 2.
Imunske T celice (skrajšano Th) postanejo aktivne med okužbo. Odvisno od vrste okužbe telo spodbuja proizvodnjo različnih vrst celic: Th 1, Th 2, Th3, Th 9 itd. Pomembno je, ker se proti določenemu patogenu običajno bori z danim imunskim odzivom in slabo prileganjem. mehanizma povzročitelja povzroči, da telo ne more odstraniti zadevnega patogena. Th1 celice sodelujejo v odzivih celičnega tipa proti znotrajceličnim patogenom. Po drugi strani pa so limfociti Th2 osnovne celice, ki določajo mehanizme humoralnega odziva na zunajcelične patogene. Ta mehanizem uporablja večina sočasnih okužb z Lymeom, ki se nahajajo znotraj celic. To jim omogoča, da učinkovito zavirajo ustrezno imunsko reakcijo. Polarizirani vzorec Th2 je povezan s številnimi avtoimunskimi stanji, kot sta lupus ali sistemska skleroderma.

Zato je treba pri zdravljenju Babezije upoštevati naslednje korake:

1. Antiprotozojsko delovanje.
2. Zaščita rdečih krvnih celic, pa tudi zaščita endotelija, vranice, jeter in ledvic.
3. Modulacija imunskega odziva, regulacija kaskade citokinov, zaviranje proizvodnje arginaze, zvišanje ravni L-arginina in dušikovega oksida (NO).
4. Protimikrobno delovanje.

ZELIŠČA IN DOPOLNILA ZA OKUŠBO Z BABESIO PO. BUHNER PROTOKOL:

Stephen Harrod Buhner se je zelo natančno poglobil v mehanizem delovanja praživali Babesia in z veliko natančnostjo izbral niz zelišč, ki so učinkovita v boju proti Babesia.

Njegov osnovni predlog vključuje:
Sida acuta
• Alhornea
Cryptolepis

Za trajnejšo okužbo predlaga razširjeni protokol, ki vključuje:
Sida acuta
Cryptolepis
Bidens pilosa
• Artemisinin
Salvia miltiorrhiza
• Standardiziran badelj
• Ashwagandha
• korejski ginseng
• sladki koren
• Šisandra
L-arginin
• Vitamin B2

Celoten protokol je podrobno opisan v publikaciji Stephena Harroda Buhnerja "Naravno zdravljenje lymskih koinfekcij: Anaplasma, Babesia in Ehrlichia."

Product added to wishlist
Product added to compare.