Propolis

Propolis

- Kategorie : Članki

Propolis, znan tudi kot čebelje lepilo, pogosto imenujemo naravni antibiotik. Propolis je bogat z aktivnimi snovmi inima veliko zdravilnih lastnosti. Uporablja se za zdravljenje številnih bolezni, vključno s hemoroidi, hipertenzijo ali hiperhidrozo.

Kaj točno je propolis?

Propolis je gosta snov z lepljivo konsistenco, ki jo čebele uporabljajo za oblaganje notranjosti panja, kar omogoča tesnjenje njegove strukture in zaščito pred patogeni. Je mešanica smole dreves in grmovnic ter izločkov čebeljih žlez. Njegova kemična sestava je odvisna predvsem od vegetacije geografskega območja, iz katerega izvira, in pasme čebel, letnega časa ali stopnje onesnaženosti okolja. Glavne sestavine propolisa so:

- rastlinske smole (50-80%),
- voski (8-30%),
- polifenoli (14-16%),
- cvetni prah (5%).


Propolis je bogat tudi s taninskimi snovmi, terpeni, flavoni, organskimi kislinami, lipidno-beljakovinskimi snovmi, hranili (kalcij, mangan, magnezij, cink, kositer, baker, silicij, železo, aluminij, srebro, natrij, kalij, krom, stroncij, barij, kadmij, vanadij, Titan) in vitamini (A, vit. B1. B2, B5, B6, C, D, E).

Ocenjuje se, da ima do 300 snovi, ki jih vsebuje propolis, aktivno biološko aktivnost. Zato se propolsi pogosto uporablja v farmakoloških izdelkih in kot sredstvo za podporo delovanju telesa ali podporo imunosti.

Lastnosti propolisa

1. Pozitiven učinek na dihalni sistem.
2. Zdravljenje vaginalnih okužb.
3. Podpira zdravljenje revmatoloških bolezni.
4. Podpira regenerativne procese, npr. pooperativne rane.
5. Ukrepanje proti zobnim težavam (periodontitis, drozg, preobčutljivost zob).
6. Podpora proti kožnim boleznim.
7. Antimikrobno delovanje.
8. Podpira odpornost proti okužbam.


Zaradi svojih baktericidnih, protivirusnih, protivnetnih in regenerativnih lastnosti propolis uporabljajo tudi ljudje, ki trpijo za lajmsko boleznijo in sočasnimi okužbami. Buhner je v svoj razširjeni protokol za podporo kolagenu dodal propolis.


Kontraindikacije:

Propolis kljub številnim koristnim lastnostim je močan alergen. Glavni simptomi alergij so pordelost, oteklina in moteč srbenje kože. Zato ni priporočljivo za ljudi, ki so alergični na čebelje izdelke.

Propolis se lahko uporablja v številnih oblikah: tablete, areosoli, prašek, supozitorije, mazila ali žgane ekstrakte. 30% propolis tinkture lahko najdete tudi v naši trgovini limeherbs.

Product added to wishlist
Product added to compare.