Preprečevanje Lajmske bolezni

Preprečevanje Lajmske bolezni

- Kategorie : Članki

Evropa je del sveta, kjer so klopi endemični. To pomeni, da se klopi lahko pojavijo na celotni površini. Vendar pa obstaja več metod za zmanjšanje verjetnosti ugriza klopa in preprečevanje številnih bolezni, ki se prenašajo s klopi, vključno z lajmsko boleznijo ali njenimi sočasnimi okužbami.

Kaj lahko storimo?

Najprej se moramo izogibati krajem, kjer so klopi še posebej prisotni-visoke trave in grmičevje. Na območju z bujno vegetacijo nas bolj verjetno ugriznejo pajkovci.

Če pa se odločimo za takšne kraje, so naša oblačila pomembna. Telo mora biti zaščiteno tako, da zmanjša površino nezaščitene kože. Predlagane so bluze z dolgimi rokavi, visoki škornji, pokrivala in dolge hlače. Poleg tega morate nositi gladka, svetla oblačila, da zlahka zaznate klopa.

Po sprehodu ne pozabite pogledati svojega telesa. Posebno pozornost posvetite dimljem, popku, dlakavim delom telesa, mestom za ušesi ali ovinkom okončin. To so" najljubši " kraji klopov. Ne pozabite tudi, da je ličinka klopa zelo majhna (do 1 mm) in pogosto dejstvo, da klopa nismo opazili, še ne pomeni, da ga ni.

V lekarni lahko kupite tudi napravo za odstranjevanje klopa. To je tako imenovani laso, ki vam omogoča enostavno in varno odstranjevanje parazita iz telesa.

Na voljo je veliko učinkovitih repelentov za klope. Temeljijo predvsem na kemičnih snoveh. Spodaj je alternativa za kemične perparate. Ne pozabite, da naravni pripravki zahtevajo pogostejšo uporabo.

Naravni pripravki:

Obstajajo tudi naravni pripravki, ki odganjajo klope, komarje, bolhe ali pršice. Najbolj priljubljena so eterična olja: evkaliptus, timijan, žajbelj, poprova meta, nageljnove žbice, limonina trava, pačuli, citronela in drugi. Dovolj je, da zmešate 5 kapljic eteričnega olja z na primer oljem iz semen buče in razpršite telo. Ne pozabite, da je naš znoj vaba za klope, zato se moramo po telesni aktivnosti spet poškropiti z naravnim pripravkom.

Posamezna olja najdete tukaj

Pripravljen sprej na oljni osnovi najdete tukaj

Drug naraven način je lahko infuzija rožmarina in timijana. Zelišča je treba kuhati v majhni količini vode, nato ohladiti in dodati limonin sok. Pripravljen pripravek je treba razpršiti po telesu.

Mačja meta je še ena rastlina, ki odganja klope. Infuzija mačje mete se lahko uporablja za škropljenje oblačil in telesa, pa tudi živali. Na podoben način lahko uporabite infuzijo cistusa.

Uporaba domačih infuzij je učinkovita, vendar daje precej kratkotrajen učinek. Da bi ohranili učinek odganjanja klopov, morate svoje telo in oblačila pogosto.

Zadnja naravna metoda, ki jo uvajamo, so naprave, ki oddajajo posebne ultrazvočne impulze s frekvenco približno 40 kHz. So popolnoma neškodljivi za ljudi in hišne ljubljenčke, vendar blokirajo glavni čutni organ klopov. Učinkoviti so tudi proti bolham.

TICKLESS HUMAN, odganjalec klopov, ki ga najdete tukaj

Lajmska bolezen je zelo resna bolezen, ki se prenaša s klopi in lahko napada vse vrste tkiv in vse organe človeškega telesa. Zato lahko njeni simptomi segajo od težav s sklepi, splošne šibkosti telesa, pa tudi nevroloških sprememb. Čeprav tveganje za ugrize obstaja skozi vse leto, je pomlad največji čas aktivnosti klopov. Spomnimo se torej, da je veliko odvisno od nas in lahko do neke mere preprečimo okužbo z lajmsko boleznijo.

Maj-Mesec Ozaveščanja O Lajmski Bolezni

Product added to wishlist
Product added to compare.