Mačji krempelj

Mačji krempelj

- Kategorie : Članki

Mačji krempelj (lat. Uncaria tomentosa) je eno izmed treh zelišč iz osnovnega Buhnerjevega protokola, ki se uporablja pri zdravljenju lajmske borelioze. Njegova glavna dejavnost je modulacija imunskega sistema. Zelišče ima tudi protivnetne lastnosti. Mačji krempelj spada v družino Rubiaceae. V džungli raste v obliki gozdne trte, pogosto precej velike. Ovija se okoli dreves in se vzpenja navzgor proti soncu, ime pa dolguje štrlečim, kljukastim trnom na trti.

Lastnosti:

Mačji krempelj skupaj z japonskim dresnikom (lat. Polygonum cuspidatum) in andrographisom (lat. Andrographis paniculata) predstavlja osnovni protokol zdravljenja lajmske borelioze po Stephanu Buhnerju. Zanj je značilen širok spekter delovanja, vključno z protivnetnimi, analgetičnimi, antidepresivnimi, protivirusnimi, antikoagulansnimi, razstrupljevalnimi in številnimi drugimi lastnostmi. Pri zdravljenju lajmske borelioze je še posebej cenjen zaradi:
• krepitev in stimulacija imunskega sistema
• izkazovanje protivnetnega delovanja
• krepitev centralnega živčnega sistema
• v primeru kronične okužbe zvišanje ravni belih krvnih celic CD57, kar posledično pomaga zavirati napredovanje bolezni
• uporaba pri kognitivnih motnjah
• kažejo specifične protivnetne učinke pri zdravljenju bolečin v sklepih in mišicah pri lajmski boreliozi, zmanjšanju otekline
• moduliranje delovanja imunskega sistema
• deluje kot splošni tonik za telo
• je HLA-DR modulator
• sproščanje centralnega živčnega sistema
• povečanje dobrega počutja
• kaže analgetični učinek


Oblika zelišča:

Zelišče se prodaja v več oblikah:


1. Tinktura na osnovi alkohola
Alkoholno rastlinsko tinkturo pripravimo z maceracijo sveže rastline v polnem alkoholu ali posušene rastline v mešanici alkohola in vode. Alkohol je odličen medij za pridobivanje zelišč, tinkture na osnovi alkohola pa so najbolj priljubljena oblika uporabe zelišč profesionalnih zeliščarjev. Maceracija zelišč z alkoholom poskrbi, da se učinkovine zelišča hitreje dostavijo v krvni obtok, zaradi česar je tinktura hitro delujoča oblika jemanja zelišč.

2. Izvleček brez alkohola
Brezalkoholna tinktura se pripravlja predvsem na osnovi glicerina. Glicerin je postal priljubljena alternativa alkoholnim tinkturam in je kot nalašč za otroke in ljudi, ki ne marajo ali ne morejo piti alkohola. Vendar glicerin ni tako učinkovit pri ekstrakciji kot voda ali alkohol. Glicerin ima le približno 60 % vrednosti ekstrakcije alkohola. Glicerat mačjega kremplja bo torej 40 % šibkejši od alkoholne tinkture.

3. Inkapsulirano zelišče
Kapsule so postale zelo priljubljen način jemanja zelišč, ker so enostavna in priročna dozirna oblika. Ena od glavnih prednosti kapsul je, da ne občutimo okusa zelišč. Poleg tega, ko jemljete zelišče v obliki zmletega zelišča v kapsuli, zaužijete ves rastlinski material skupaj z rastlinskimi vlakni. Vendar ne pozabite, da skupaj z zmletim mačjim krempljem v kapsuli pogoltnete tudi lupino kapsule. Lupina kapsule ne prispeva ničesar k terapiji in jo mora telo prebaviti. Če sledite Buhnerjevemu protokolu, bi morali vzeti veliko količino kapsul. Pri ljudeh z oslabljenim prebavnim sistemom je to lahko po dolgotrajni uporabi zelišč problematično.


4. Mleta zelišča
Mačji krempelj lahko jemljete neposredno, kapsulirate ali naredite tinkture. Slaba stran jemanja mletih zelišč je okus.

Neposredna uporaba: 1 čajno žličko zelišča dodajte v kozarec in prelijte z mlačno vodo, premešajte in popijte tekočino z usedlino. Za izboljšanje okusa lahko dodamo malo medu in limoninega soka.

Izdelava tinktur doma: Doma vam bo najlažje pripraviti tinkturo v koncentraciji 1:5, torej 1 del posušenega mačjega kremplja na 5 delov alkohola. Alkohol je treba razredčiti z vodo, ker rastline med sušenjem izgubijo naravno vlago. Pri pripravi tinktur iz posušene rastline dodajte toliko vode, kolikor bi rastlina vsebovala, če bi bila sveža. Nato zelišče prelijemo z alkoholom (50-60%) in pustimo 2 tedna macerirati v temni posodi brez dostopa do svetlobe. Enkrat na dan pretresite kozarec. Po 2 tednih je treba macerat filtrirati. Končni macerat shranjujte v temni steklenici ali navadni steklenici, zaviti v aluminijasto folijo, na mestu, zaščitenem pred svetlobo.


5. Rezano zelišče
Rezano zelišče je posušena oblika mačjega kremplja, narezana na manjše koščke. Iz rezanega zelišča lahko pripravite odvarke ali tinkture.
Odvar: 7 g mačjega kremplja prelijemo z 1 liter vode in kuhamo 20 minut na majhnem ognju. Precedite in pustite, da se ohladi. Decoction razdelite na porcije in pijte čez dan.

Stranski učinki:

Visoki odmerki tega zelišča lahko včasih povzročijo črevesne motnje, kot so tekoče blato, driska in/ali bolečine v trebuhu. Ti simptomi običajno izginejo pri dolgotrajni uporabi. Če se pojavijo simptomi, je treba odmerek zmanjšati. Če driska traja več kot tri dni, je treba uporabo zelišča prekiniti.

Kontraindikacije:

Mačjega kremplja ne morejo jemati ljudje, ki jemljejo pripravke za zniževanje gostote krvi. Ljudje, ki bodo imeli operacijo, morajo prenehati jemati zelišče 10 dni pred kakršno koli operacijo. Med zdravljenjem z zdravili, ki zavirajo izločanje želodčne kisline, pripravka ne morete jemati, saj lahko zavirajo tudi preoblikovanje tega zelišča v njegovo aktivno obliko v želodcu. Mačjega kremplja ne smejo uporabljati nosečnice ali doječe ženske.

Product added to wishlist
Product added to compare.