Helicobacter pilori-naravno zdravljenje

Helicobacter pilori-naravno zdravljenje

- Kategorie : Članki

Helicobacter se vse pogosteje odkriva pri ljudeh, ki trpijo za lajmsko boleznijo. To je posledica zelo šibkega imunskega sistema pacienta in nenehnega vnetja v njegovem telesu. Vendar gastritis, ki je glavni simptom okužbe s H. Pilori, pogosto kaže odpornost na običajna zdravljenja-antibiotike in ima močno nagnjenost k ponovitvi bolezni. Zato je to naravno zdravljenje bakterij vse pogostejše pri zdravljenju Helicobacter pilori.

Kaj je zdravilo Helicobacter?

Helicobacter je gram-negativna bakterija s spiralno obliko. S proizvodnjo velike količine ureaze, ki nevtralizira kislo okolje želodca ustvarja bakterije idealne pogoje za poravnavo na različnih mestih želodčne sluznice in razmnoževanje. Poleg tega spiralna oblika in tuljave bakterij omogočajo bakterijam, da prodrejo globoko v želodčno sluznico, kjer pride do vnetja in razjed. Zato je Helicobacter pirolium odgovoren predvsem za gastritis, čir na želodcu in dvanajstniku.

Simptomi Helicobacter pilori:

Ocenjuje se, da do 80% okuženih ne kaže nobenih simptomov bolezni. Le preostali del ima simptome, značilne za želodčne motnje, in to predvsem:

- zgaga

- poskakovanje

- navzea

- bolečine v trebuhu

- flatulenca

- Beli napad na jezik

- slab zadah.

Vendar ne smemo pozabiti, da lahko Helicobacter povzroči tudi manj specifične simptome, ki pogosto niso povezani s to boleznijo. Lahko je: pomanjkanje železa ali vitamina B12, akne, migrene, intoleranca za hrano ali kronična utrujenost.

Zdravljenje

Zdravljenje pirolize Helicobacter temelji predvsem na antibiotični terapiji (pogosto s Pilero). Naravne metode so lahko idealno dopolnilo terapiji ali pa se uporabljajo kot ločena metoda zdravljenja.

1. Probiotiki

Zelo pomemben element zdravljenja je pravilna probiotična terapija. Poveča učinkovitost uporabljenega antibiotika (študije pravijo do 13%), predvsem pa zmanjša stranske učinke okužbe. Omembe vredni sevi vključujejo:

- Saharomices boulardii, običajno na voljo v pripravku Enterol. Še posebej priporočljivo pri sočasni antibiotični terapiji, saj izboljša njegovo toleranco.

- Lactobacillus reuteri DSM 17648, običajno na voljo v Helikogastrinu. Ta probiotik moti gibljivost H. pilorija, zmanjšuje njegovo invazivnost in olajša odstranjevanje bakterij iz želodca.

- Lactobacillus plantarum LA 301, lactobacillus salivarius LA 302, običajno na voljo v Lactibiane H-pi. Pripravek spodbuja vzdrževanje funkcije sluznice v želodcu in tankem črevesju.

2. Zelišča

Številna naravna zelišča imajo protimikrobno delovanje in lahko zavirajo rast Helicobacter pilori. Med drugim:

- Licorice, rastlina z več kot 100 aktivnimi snovmi, od katerih imajo nekatere baktericidno delovanje proti H. Pilori. Dodatek sladkega korena lahko pospeši regeneracijo želodčne sluznice in zmanjša simptome, kot so prebavne motnje, zgaga ali napihnjenost.

- Kurkumin, glavna bioaktivna snov v kurkumi, ki ima močne antioksidativne, protimikrobne in protivnetne lastnosti. Študije kažejo, da je dodatek kurkumina (v odmerku 3 stopinje 500 mg) povzročil celjenje razjed želodca in dvanajstnika pri 48% bolnikov po 4 tednih in pri 76% bolnikov po 12 tednih dodajanja.

- Berberin, glavna bioaktivna snov v Barberi. Odličen je za zdravljenje različnih bolezni v prebavnem sistemu in olajša odstranjevanje bakterij Helicobacter iz želodca.

- Laktoferin je zelo pomembna sestavina materinega mleka. Študije kažejo, da goveji laktoferin (v odmerku 2 do 200 mg) zavira kolonizacijo H. Pilori v želodcu in izboljša rezultate dihalnega testa s sečnino.

- Propolis je lepljiva in gosta snov, ki jo čebele uporabljajo za oblaganje notranjosti panja. Študija iz leta 2012 kaže, da je zdravljenje s propolisom povzročilo popolno ozdravitev pri 63,6% bolnikov z razjedami želodca in dvanajstnika, pri preostalih 36,4% pa se je okužba s H. Pilori zmanjšala z visoke na srednjo in nizko raven.

- Sulforafan, ki ga najdemo v izvlečku semen brokolija. Ta snov lahko zmanjša vnetje in gastritis ter izboljša stanje želodčne sluznice.

3. Prehrana

Sama prehrana ne more odstraniti bakterij Helicobacter, je pa zelo pomemben element, ki podpira zdravljenje. Ves čas zdravljenja in še nekaj tednov po njegovem zaključku je vredno uvesti specializirano prehrano, ki bo zmanjšala vnetje in regenerirala želodčno sluznico. Tu je nekaj najpomembnejših pravil:

- Prehrana mora biti lahka. Izogibajte se težki, težko prebavljivi hrani. Priporočljivo je kuhati predvsem na vodi, pari ali dušenju.

- Obroki ne smejo imeti ekstremnih temperatur, zato ne smejo biti prehladni ali prevroči.

Jejte redno in se ne prenajedajte.

- Izogibajte se gaziranim pijačam, kofeinu in začinjeni ali vloženi hrani v svoji prehrani.

- Izogibajte se surovim izdelkom. V prehrano vnesite zelenjavo in sadje v kuhani obliki (predvsem korenje, buča, bučke, pesa, špinača, sladki krompir, krompir)

- Spremljajte oskrbo s tekočinami

- Jejte kakovostne maščobe, vključno z omega 3 maščobnimi kislinami

- Izogibajte se zabuhli hrani.

Na koncu je Helicobacter pilori zelo nevaren patogeni dejavnik. Lahko povzroči številne zaplete, vključno z rakom želodca in smrtjo. Zato je tako pomembno skrbeti za ustrezno higieno in čim prej izvesti zdravljenje.

Product added to wishlist
Product added to compare.