Candida Albicans

Candida Albicans

- Kategorie : Članki

Glive so zelo heterogeni organizmi - vključujejo peste, krastače, plesni, gobe, pa tudi kvasovke Candida. Glive najdemo povsod, bodisi v gozdovih, zraku, sipinah, travnikih, gorah in kot parazit znotraj ali na površini človeških organizmov. V tem članku se bomo osredotočili posebej na Candido albicans, ki povzroča največ primerov bolezni pri ljudeh (približno 80 %).


Kvasovke Candida in glive Candida


Kvasovke so zametek glive. Imajo vse lastnosti kvasovk, vendar se pod pravimi pogoji lahko ukoreninijo in proizvedejo micelij (vegetativno telo glive, ki opravlja prehranske in reproduktivne funkcije). Kvasovke Candida živijo v našem telesu vsakodnevno, naseljujejo našo sluznico in kožo. Zaradi svojih lastnosti se lahko oprimejo skoraj vseh tkiv v našem telesu. Vendar v tej fazi niso nevarni za naše telo. Kvasovke živijo v simbiozi s človekom, kar pomeni, da ne škodujejo ljudem z normalnim imunskim sistemom. Zanje je značilna odpornost na kislo okolje želodca, zaradi česar so dobro pripravljeni na življenje v človeškem prebavnem traktu. Živijo na ostankih hrane in skupaj z bakterijami tvorijo fiziološko floro prebavnega sistema. Če pa je to ravnovesje porušeno, se lahko kvasovke Candida spremenijo v parazita, ki živi na človeku, to so glive Candida.


Kaj povzročajo glivice Candida?


Biti parazit pomeni, da za preživetje gob potrebujejo gostitelja (bolno osebo), ki jih "hrani". Da bi dobili hrano (jedo beljakovinske molekule), glive napadajo tkiva našega telesa. Zaradi kislin in prebavnih encimov glive na mestu prizadetega tkiva ustvarijo glivično žarišče, ki povzroči vnetje. Skozi oslabljeno mesto pridejo v telo strupeni presnovni produkti glive in povzročijo zastrupitev telesa, ki postane medij za druge (tudi druge) glive in bakterije. V okuženi organizem pridejo snovi, kot so endotoksini, nevrotoksini in kandidotoksini. Slabijo imunski sistem in vplivajo na tesnost črevesja – pogosto prodrejo v krvni obtok skozi črevesje, ki pušča, in povzroči kronično vnetje.


Kandidoza


Razmnoževanje glivic Candida v telesu in vse posledice, ki sledijo, vodijo do nastanka kandidiaze. Lahko ga razdelimo na:


1. Površinska kandidiaza
Candida povzroča glivične okužbe med prsti, drozg, mikoze nožnice, nohtov, dimelj in dermatitis (pogosto na toplih in vlažnih mestih, kot so kožne gube). To vrsto kandidoze je enostavno zdraviti in razmeroma hitro mine, enako hitro pa se rada ponovi. Če se pogoji za glivico poslabšajo, celice proizvajajo spore, obdane z debelo celično membrano. Ta oblika povzroči, da se, ko se po zdravljenju vrnemo k starim navadam, spore spet spremenijo v kvasovke, nato pa v glivice Candida.


2. Kandidoza debelega črevesa
V debelem črevesu pride do prekomerne rasti kvasovk Candida. Bolezen je nevarna, saj, če se ne zdravi, povzroči poškodbe črevesne sluznice, razjede, črevesne krvavitve in pojav sistemske kandidoze.


3. Razširjena (sicer globoka ali sistemska) kandidiaza
Notranji sistemi se okužijo, ko Candida vstopi v kri. Izjemno nevaren za zdravje in življenje, saj ga pogosto zamenjujejo z drugimi boleznimi (osredotočanje na specifične simptome, ne na celoto). Simptomi lahko prizadenejo živčni sistem, prebavni sistem, lokomotorni sistem, genitourinarni sistem, težave s kožo, endokrini sistem, dihala in organ vida. Zato lahko ta vrsta kandidiaze »ponaredi« hipertenzijo, sindrom razdražljivega črevesja, refluks kisline, nevrozo, alergije, avtizem in še marsikaj.

Vzroki za kandidozo


- oslabljen imunski sistem
- dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki
- steroidi
- peroralna kontracepcija
- uživanje preveč sladkorja
- uživanje predelane hrane
- droge
- stres in pomanjkanje spanja


Diagnostika

Kot smo že omenili, se kvasovke Candida pojavljajo fiziološko v našem telesu, zato je diagnosticiranje kandidoze zelo težko. Odkrivanje prisotnosti Candide ne pomeni nujno kandidoze.
Najbolj priljubljeni testi vključujejo:
1. Kultura blata ali drugih izločkov
Na posebnem mikrobiološkem mediju se »pridelujejo« kvasovke iz blata ali drugih izločkov. V povprečju je rezultat testa dosežen po približno 7-10 dneh. Preiskovalni test ima veliko verjetnost napake.
2. ELISA test
Gre za serološki test, ki odkrije protitelo po stiku z glivičnimi antigeni. Zanesljivost testa je zelo nizka in znaša približno 40 %.
3. Mikroskopski pregled krvi
Test je namenjen testiranju napredovalega stadija kandidiaze, ko je gliva vstopila v obtok. Sestoji iz odvzema krvi bolniku in mikroskopskega opazovanja glive.
4. PCR test
Genetsko testiranje s PCR identificira DNK (genetski material) glive. Test temelji na podvajanju fragmenta DNK glive in je zelo občutljiv. Na voljo je tudi metoda PCR v realnem času, ki preučuje tudi genetski material celice, poleg tega pa je 100-krat bolj občutljiva.


Zdravljenje


Antibiotiki so običajno zdravljenje kandidiaze. Tudi če se zanje odločimo, ne bodo prinesli nobenih rezultatov, ne da bi »popravili« imunski sistem. Zato je glavno priporočilo pri kandidiazi uporaba restriktivne protiglivične diete in podpora telesu z uporabo probiotikov. Dokazano je, da sevi Lactobacillus helveticus zavirajo razmnoževanje kvasovk. Poleg tega so zelišča, ki jih priporoča Stephen Buhner za glivične bolezni: kaprilna kislina, barberry, Alchornea, Sida acuta, Licorice in Reishi gobe. Obstajajo tudi pripravljene mešanice, posebej zasnovane za zdravljenje kandidiaze, kot so: Candigo, Izen Labs

Product added to wishlist
Product added to compare.