Ashwagandha

Ashwagandha

- Kategorie : Članki

Ashwagandha (latinsko Withania somnifera), sicer znana kot zimska češnja, je zelišče, znano po svojih pomirjujočih lastnostih in vplivu na centralni živčni sistem. Rastlina spada v skupino adaptogenov, torej snovi naravnega izvora, ki pomagajo pri prilagajanju telesa na vzdrževanje homeostaze brez večjih stranskih učinkov. Zaradi teh lastnosti je Buhner to zelišče vključil v svoj protokol za zdravljenje lajmske borelioze in sočasnih okužb.

Ashwagandha spada v družino Solanaceae. Raste v Indiji, Bangladešu, Nepalu, Pakistanu in Šrilanki. Grm doseže višino približno 150 cm, ima rumene cvetove in rdeče jagode. Korenina in plod te rastline imata zdravilne lastnosti.


Lastnosti:

Ashwagandha se uporablja pri motnjah spanja, nevrozah, zaprtju, revmi ali kožnih okužbah. Naslednje lastnosti so zlasti pri zdravljenju lajmske borelioze in njenih sočasnih okužb:

- izboljšuje delovanje centralnega živčnega sistema
- razstrupljanje, čiščenje telesa toksinov
- remodulira in znižuje raven citokinov IL-10 in Th2 odziva, kar omogoča zmanjšanje številnih simptomov lajmske borelioze in izločanje okužbe iz telesa
- antidepresiv, nevtralizira stres in velja za odličen stabilizator razpoloženja
- krepi imunski sistem
- izboljšuje spomin, odlično zelišče za koncentracijo in spanje
- upočasnjuje proces staranja
- nevtralizira proste radikale, ki krožijo v telesu, in poleg tega
- krepi delovanje jeter in ledvic.

Oblika zelišča:

Zelišče se prodaja v več oblikah:

1. Alkoholna tinktura
Alkoholno rastlinsko tinkturo pripravimo z maceracijo sveže rastline v polnem alkoholu ali posušene rastline v mešanici alkohola in vode. Alkohol je odličen medij za pridobivanje zelišč in zaradi tega so tinkture na osnovi alkohola najbolj priljubljena oblika zeliščne uporabe profesionalnih zeliščarjev. Maceracija zelišč z alkoholom poskrbi, da se učinkovine zelišča hitreje dostavijo v krvni obtok, zaradi česar je tinktura hitro delujoča oblika jemanja zelišč.

2. Izvleček brez alkohola
Brezalkoholna tinktura se pripravlja predvsem na osnovi glicerina. Glicerin je postal priljubljena alternativa alkoholnim tinkturam in je kot nalašč za otroke in ljudi, ki ne marajo ali ne morejo piti alkohola. Vendar glicerin ni tako učinkovit pri ekstrakciji kot voda ali alkohol. Glicerin ima le približno 60 % vrednosti ekstrakcije alkohola. Glicerat mačjega kremplja bo torej 40 % šibkejši od alkoholne tinkture, če pa vzamete večji odmerek, bi moral imeti enak učinek kot tinktura na osnovi alkohola.

3. Inkapsulirano zelišče
Kapsule so postale zelo priljubljen način jemanja zelišč, ker so enostavna in priročna dozirna oblika. Ena od glavnih prednosti kapsul je, da ne občutimo okusa zelišč. Poleg tega, ko jemljete zelišče v obliki zmletega zelišča v kapsuli, zaužijete ves rastlinski material skupaj z rastlinskimi vlakni. Vendar ne pozabite, da skupaj z zmleto ashwagandho, zaprto v kapsulo, pogoltnete tudi lupino kapsule. Lupina kapsule ne prispeva ničesar k terapiji in jo mora telo prebaviti. Če sledite Buhnerjevemu protokolu, bi morali zaužiti veliko količino kapsul. Pri ljudeh z oslabljenim prebavnim sistemom je to lahko problematično pri dolgotrajni uporabi zelišč.

4. Zelišče v prahu
Ashwagadha v prahu lahko vzamete neposredno, kapsulirate ali naredite tinkture.

Neposredna uporaba: 1,5 - 3 g zelišča dodajte v kozarec in prelijte z mlačno vodo ali drugo pijačo, premešajte in popijte tekočino z usedlino.

Izdelava tinktur doma: Doma vam bo najlažje pripraviti tinkturo v koncentraciji 1:5, torej 1 del posušene ashwagandhe na 5 delov alkohola. Alkohol je treba razredčiti z vodo, ker rastline med sušenjem izgubijo naravno vlago. Pri pripravi tinktur iz posušene rastline dodajte toliko vode, kolikor bi rastlina vsebovala, če bi bila sveža. Nato zelišče prelijemo z alkoholom (50-60%) in pustimo 2 tedna za maceracijo v temnem kozarcu brez dostopa do svetlobe. Vsak dan pretresite kozarec. Po 2 tednih je treba macerat filtrirati. Končni macerat shranjujte v temni steklenici ali navadni steklenici, zaviti v aluminijasto folijo, na mestu brez dostopa svetlobe.

5. Rezano zelišče
Rezano zelišče je posušena oblika ashwagandhe, narezana na manjše koščke. Iz rezanega zelišča lahko pripravite odvarke ali tinkture.

Odvar: 1-2 grama zelišča dodajte v kozarec in prelijte z 1 skodelico vrele vode ter pustite pokrito 30 minut. Pijte 3-krat na dan, vsakič zakuhajte svežo juho.

Stranski učinki:

Visoki odmerki tega zelišča lahko včasih povzročijo črevesne motnje, kot so ohlapno blato, slabost, driska in/ali bolečine v trebuhu.

Kontraindikacije:

Ashwagandha je lahko slab pripomoček za plodnost. Ni priporočljivo za nosečnice. Poleg tega lahko okrepi učinek barbituratov. Tega zelišča se ne sme uporabljati s pomirjevali in anksiolitiki.

Product added to wishlist
Product added to compare.