LYMSKE BORELIOZE PREHRANA Poleg antibiotikov in zelišča, hrana je še en del zdravljenja Lymske borelioze. Dokazano je, za dolgo časa, da so živila, ki jih jemo, vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Ne samo, da vplivajo na regeneracijo celic in presnovne procese, ampak tudi na delovanje imunskega sistema, kar je ključnega pomena v Borrelia spirochaetes okužbe. Če ste preobremenjeni z zmedeno informacij in nenehno sprašujete, nekaj od teh vprašanj: • Lahko sem jesti glutena in mlečnih? • Kako podpreti črevesje naravno? • Naj dam gor meso? Ki drobljenec so najbolj zdrava? • Katero olje izbrati? • Moram slediti strogi dieti? Potem je to self-help knjige je gotovo za vas! Mi bomo šli po najbolj priljubljenih diet za zdravljenje Lymske borelioze skupaj, jaz bom odgovoriti na najpogosteje zastavljena vprašanja in delite okusne in zdrave recepte, da bi pomagal obnoviti. VSEBINA 1. Ogljikovi hidrati Sladkor Drobljenec Brez glutena 2. MAŠČOBE 3. BELJAKOVINE Meso Ribe Mlečni izdelki Stročnice 4. ALKOHOL 5. PROBIOTIKI 6. KOLAGEN 7. HIDRATACIJA 8. ZAČIMBE 9. KOKTAJLI 10. PREGLED NAJBOLJ PRILJUBLJENE DIETE, KI SE UPORABLJA ZA ZDRAVLJENJE LYMSKE BORELIOZE 11. SKLEPI 12. REFERENCE Copyright © Healthylife S. C., Chorzów 2022 Vse pravice, vključno s pravico reprodukcije, pri čemer so besedila v celoti ali delno v kakršni koli obliki, so pridržane. 1. Ogljikovi hidrati Ogljikovi hidrati so skupina spojin, imenovanih sladkorjev. Vendar, ali to pomeni, da moramo izključiti vse ogljikovih hidratov iz naše prehrane? Ogljikovi hidrati lahko razdelimo na enostavne in kompleksne. PREPROST Beli kruh, riž, testenine Sladkarije palice, sladkarije, slaščice Sladkane pijače Sladkor, marmelado, medom SKUPAJ Polnozrnati kruh in testenine, Drobljenec, rjavi riž Ovseni kosmiči, otrobi Polnozrnate izdelke brez dodanega sladkorja Na ta način, je zelo težko videti, da enostavnih sladkorjev, ki jo vodi najbolj priljubljenih beli sladkor, ki so škodljive za naše zdravje. Sladkor • Sladkor močno oslabi naš imunski sistem, medtem ko poslabšanje vnetja v našem telesu. • To nima nobene hranilne vrednosti. • To je glavni izdelek, ki pospešuje nastanek mycosis, do katere smo še posebej nagnjeni med terapijo z antibiotiki. • To povečuje tveganje za številne bolezni srca. • To prispeva k zmanjšano odpornost bakterijskih okužb. Zato je, še posebej v času bolezni, je vredno zmanjšanje enostavnih ogljikovih hidratov iz naše prehrane, še posebej, beli sladkor in proizvode, bogata z njim. Vendar pa, to ni vredno, da do vseh ogljikovih hidratov, vključno s temi hranili bogato drobljenec. Drobljenec Drobljenec so narejene iz žitnih zrn. Koruza je glavna sestavina v proizvodnji koruzni zdrob. Pšenica je glavna sestavina v proizvodnji farina, bulgur in kuskus. Ajda je glavna sestavina v proizvodnji ajda drobljenec. Pearl drobljenec in pot ječmena so narejene iz ječmena in prosa drobljenec iz prosa. Drobljenec so narejeni za čiščenje žita, in potem, rezanje, brušenje ali praženjem ga. Nižja je stopnja očiščenja in mletja žita, bolj dragocene hranilne snovi v drobljenec vsebujejo. Ajda in proso drobljenec so med zdravo, medtem ko farina in kuskus so med najbolj očistiti. TOP 1: Ajda drobljenec • Visoka vsebnost vlaken – uravnava črevesno funkcijo • Visoka vsebnost železa, folne kisline, cinka, joda • Bogata z vitamini B in vitamin E VRH 2: Proso drobljenec • Bogata z vitamini B, fosfor, cink, baker in mangan • Low glycaemic indeks • Velike količine beljakovin Brez glutena Gluten je beljakovina, ki je sestavljen predvsem iz gliadin in glutelin. To je tisto, kar daje peciva svoje fluffiness in elastičnost, kar je osnovno živilo v zahodnem svetu. Najpogostejša žita, ki vsebujejo gluten, so pšenice, ampak tudi rži, ječmena in ovsa. Obstajajo nekatere bolezni, za katere diete brez glutena je samo zdravljenje. Take bolezni, ki vključujejo: • Celiakijo To je avtoimunska bolezen, ki povzroči škodo v villi v tankem črevesu. To vodi do malabsorpcijo in prebavne težave (driska, napenjanje, zaprtje, prekomerno plin). Bolezen se pojavlja pri približno 1% prebivalstva. • Non-coeliac gluten občutljivost Najpogostejši simptomi, ki se bolniki pritožujejo, da so bolečine v trebuhu, napenjanje, kožni izpuščaj, glavobol. Obstajajo številne težave v pravilno diagnosticiranje bolezni, kot so predhodne izključitve mnogih obolenj. • Duhring je bolezen To je avtoimunska bolezen je značilno, poškodbe na koži, kot so papulae, mehurji in eritem. To je skupno aetiology z coeliac bolezni - je poravnavanje črevesne villi. • Pšenica alergija Imunski sistem se aktivira in IgE-odvisne in IgE-neodvisni reakcije se pojavijo. V večini primerov bolnikov, samo treba izključiti pšenice iz svoje prehrane, ne da bi morali dati gor vsi izdelki, ki vsebujejo gluten. Pogosti simptomi so urtikarija, bolečine v trebuhu, bruhanje, astma, edem in za ljudi z atopijskim dermatitisom, hitro poslabšanje simptomov. Zato ni raziskav dokazano informacije, ki jih ljudje z Lymske borelioze bodo izkušnje koristi za zdravje po razen na izdelke, ki vsebujejo gluten iz svoje prehrane. Vendar se je treba zmanjšati vnos visoko predelana žita, kot so pšenica, moke in izdelkov iz njega. In jih nadomestili s celih zrn žit in širjenja prehrana z izdelki iz drugih zrn, kot so proso (proso drobljenec) bo imelo pozitiven učinek na naše zdravje. Prav tako ne pozabite, da diete brez glutena je zelo stroga in če slabo uravnoteženo lahko izkaže, da je pomanjkljivost prehrane. Veliko izdelkov, ki menimo, brez glutena lahko sledi glutena v njih. Ti vključujejo zamrznjena mešana zelenjava, ketchup, pecilni prašek, začimbe, suho sadje, čaji in zdravil. Naravno brez glutena izdelki so: riž, koruza, krompir, soja, proso, ajda, tapioka, kvinoja, sadje, zelenjava, leča, chickpeas, fižola in mesa. Gluten-free izdelki so označeni z licenco prečkal spike prijavite. Tako da preden bomo dosegli tisto, kar mislimo, da je brez glutena hrane v trgovini, moramo prepričajte, da ne vsebuje niti sledov glutena. Poleg tega ne smemo sklepati, da gluten-free hrane je samo po sebi zdravo. Ready-made brez glutena zvitkih, kruh, tortilje ali sladkarije na voljo na trgu, so statistično več nasičenih in imajo višjo glycaemic indeks. Poleg tega je za omenjene izdelke, ki jih bodo plačali 2-3 krat več kot za tradicionalni kruh ali moke. BOROVNICA IN KOKOSOVO PROSO PUDING Sestavine: - 200 g kuhana ajda - 250 g kokosovega mleka - 1/3 žličke cimeta -1/3 žličke kardamoma -1/2 čajna žlička kurkuma - jagode (služiti) Priprava: Dal kuhana ajda v lonec, nalijemo v mleko in dodamo začimbe. Bi, da zavre. Razveljavilo in mešanica. Postrežemo z borovnice. 2. MAŠČOBE Maščobe je ključnega pomena v naši prehrani. To nam zagotavlja ne samo z esencialnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami (EFAs), v maščobah topne vitamine (A, D, E, K), ampak sodeluje tudi pri sintezi hormonov in izboljša okus jedi. Vendar, količino in kakovost maščob porabo je pomembno. Ločimo med: • Živalske maščobe Večina od njih nam s nasičenih maščobnih kislin (SFAs), ki so slabo za naše telo (meso), ali holesterola (meso in mlečni izdelki). Vendar, ta skupina vključuje mastne ribe, ki so bogat vir omega-3 maščobnih kislin in so pro-zdravje učinek na naše zdravje. • Rastlinske maščobe Ti vključujejo enkrat nenasičene maščobne kisline, ki jih najdemo v oljčno olje, repično olje in avokadovo olje, kot tudi večkrat nenasičene maščobne kisline n-3 in n-6 družine, ki vključujejo tudi laneno olje, olje grozdnih semen, oreškov, itd. Tveganje ischaemic bolezni srca, se zmanjša za 2-3% pri 1% energetskega vnosa nasičenih maščobnih kislin (SFAs) se nadomesti z polinenasičenih maščobnih kislin. Maščobe je izdelek, ki jih običajno povezujejo s slabo vidikov. Najbolj pogosto ponovi mit je, da je zaradi maščobe smo pridobili težo. To izhaja iz dejstva, da 1g maščob je enako 9kcal. In kljub temu, da maščobe spadajo v visoko energetsko izdelkov, ne vsi, jih je treba enako slabo. Maščobe, ki si zaslužijo pozornost: - avokadovo - olivno olje - olje oljne ogrščice - mastne ribe - orehi - semena in zrnje Izdelkov, da bi se izognili so maščobne meso, svinjska mast, predelanih živil, sir in palmovega olja. Ne pozabite! Sojino olje, sončnično olje, laneno olje, koruzno olje, olje grozdnih semen, bučna semena, olje, sezamovo seme, olje in svetlinovo olje, ki so primerna le za porabo surovin, npr. v solatah (ker so bogate v polinenasičenih maščobnih kislin, ki oksidacijo hitro, ko ogrevan). Kaj naj uporabljamo za cvrtje? Najboljša rešitev bi bila, oljčno olje in olje oljne ogrščice, ki imajo visoko thermostability in kot sem napisal zgoraj, so večinoma sestavljajo enkrat nenasičene maščobne kisline. Kokosovo olje, ki je v zadnjem času postala zelo priljubljena, čeprav je tudi, za katere je značilna visoka thermostability, sestoji predvsem iz nasičenih maščobnih kislin, ki imajo negativen vpliv na naše zdravje. Ne pozabite tudi, da pečenje ni prednostna kuhanje način in jih je treba občasno uporabljajo. 3. BELJAKOVINE Poleg maščob in ogljikovih hidratov, to je zadnji macronutrients v našem telesu. Njegova glavna funkcija je, da obnoviti dotrajane tkiv. Njen glavni viri so: Meso Najpogosteje porabo vrst mesa so govedina, svinjina, piščanec, puran ali, redkeje, teletina, konjsko meso, ovčetina, kozjega mesa ali jagnje. Meso, kljub temu, da je dober vir beljakovin, je pogosto vsebuje visoke količine antibiotikov. Meso, ki je najbolj nagnjena k povišani ravni antibiotikov je perutnine. Na drugi strani, smo zapustili z rdeče meso (govedina, teletina, svinjina, jagnjetina, ovčetina, konjsko meso ali kozje meso), ki smo slišali veliko o v smislu rakotvorne izdelkov. V letu 2015, Mednarodne Agencije za raziskavo Raka tajnih rdeče meso v skupino 2A, kar pomeni, da je verjetno rakotvorna snov. Visoka poraba ga ima zato lahko zelo negativno vpliva na naše zdravje. Torej, kaj bi morali storiti? Ali to pomeni, da je ni vredno jesti meso na vse? Razen v celoti bo problematičen za mnoge ljudi, ampak, če je meso glavni vir beljakovin v vaši prehrani, potem je vredno razmisliti močno omejuje znesek, ki ste jedli in zamenjate z druge izdelke, ki so našteti spodaj. Ribe Na eni strani riba je znano, za to, da glavni vir omega-3 maščobnih kislin, na drugi strani pa smo pogosto slišali, da ni vredno jedo ribe zaradi onesnaženja. Kaj storiti v tej situaciji? Kdo bi se morali poslušati? Začnimo z onesnaževanjem. Najprej smo se bojijo, težkih kovin (kadmij, živo srebro, svinec). Vendar pa, Morsko Ribištvo Inštitut objavljeni podatki kažejo, koliko posamezne ribe bi morali jesti za znesek onesnaževalcev (predvsem živo srebro), da so škodljivi za nas. Podatki so prikazani v tabeli spodaj: Ribe izdelek znesek ribe, ki jih potrebujete, da jedo na teden presega varno živo srebro ravni Trske v baltskem morju Nad 2 kg Krap Približno 3 kg Dimljeni norveški losos Nad 2 kg Aljaški polak Nad 11 kg Postrvi Nad 2 kg Ribe, še posebej mastne ribe, so zelo dragocen vir nenasičenih kislin EPA in DHA. Te kisline ne samo, da imajo ugoden učinek na srce delovanju, ampak tudi izboljša delovanje organa vida, krepitev kosti in sklepov in podporo delovanju možganov. Uživanje približno 1-2 dele (85-150 g) maščobnih rib na teden zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca za 36%! * Losos, slanik, skuša, inčuni, sardele, med drugim, se šteje, mastne ribe. Tako lahko vidite, da koristi uživanje mastnih rib prevladajo nad možnost, da zastrupil z težke kovine kot so živo srebro. Vendar pa, če ste še vedno zaskrbljen zaradi kontaminacije, je predlagal, da si dal gor losos bellies, ki imajo najvišjo vsebnost živega srebra, ter jih nadomestiti z šarenka, kar je precej manj od njega, kot losos, na primer. Vendar, če ne bomo jedli ribe, ker so, na primer, svoj okus, moramo razmisliti o tem, dopolnjevanje z 250 mg EPA in DHA v obliki ribjega olja ali mikroalg (različica za vegani). Na žalost, poraba orehi ali laneno seme (bogata tudi v prej omenjeni kisline), ki se sam ne bo tako učinkovita, kot je poraba rib izdelkov. Mlečni izdelki Pogosto slišim, da ljudje z Lymske borelioze se izognili laktoze v svojo prehrano. Je to pravica? Začnimo s tem, kar laktoze, ki je v resnici. Laktoza je mlečni sladkor, kemično proizvedeni po formuli C12H22O11. Ta struktura kaže, da je disaccharide in je sestavljena iz galactose in glukoze. Če ne mleka, sladkorja pride? • Kravje / ovce / kozjega mleka • Država sir • Jogurti • Pinjenec • Kefirs • Smetana Na drugi strani pa smo našli zanemarljiv znesek v trdi siri, quark in feta sira. Po vsem svetu, skoraj 75% ljudi, ki imajo lahko težave razgradnjo to disaccharide. V Azijskih državah, odstotek doseže skoraj 100%, medtem ko na Poljskem, ki je tako visoka kot 40%. Zanimivo je, laktoze nestrpnosti napreduje s starostjo – smo najbolj laktaze (laktoza razgradnjo encimov) v otroštvu. Vendar pa je velik del prebivalstva tudi sooča tudi s svojo prebavo v odrasli dobi. Poleg tega so pogosto ljudje z prebavnih težav, ne poročajo želodčne težave z enim odmerkom 5-10g (kozarec mleka, malo jogurta ali kilogram feta sir). Mlečnih izdelkih, ki so trenutno na voljo v supermarketih dopust veliko želeni v smislu kakovosti. Mlečni izdelki so pogosto "podprte" z veliko konzervansov, sredstva za zgoščevanje in ojačevalcev. Torej, če imate prebavne težave po zaužitju mlečnih izdelkov (plin, napenjanje, bolečina), odpravo izdelki bogato laktoze iz vaše prehrane. Vendar pa, če vam ne zdi, vse nelagodje in ne želite dati gor, ne pozabite izbrati izdelke, ki so kot malo predelana, kot je mogoče, in so najkrajšem sestavo. Zanimivo dejstvo: popolna odsotnost mlečni sladkor v dieta za dolgo časa, lahko vodi v postopno ukinitev proizvodnje encima laktaze, ki je odgovoren za njegovo prebavo. To pomeni, da če smo trenutno ne čuti nobene nelagodje po uživanje mlečnih izdelkov, se je po daljšem obdobju ne jedo, smo lahko ne vrne v začetno stanje in občutek nelagodja. Jajca Jajca jedel v količini, ki znaša približno 4-6 na teden naj ne bi škodljive posledice za zdravje. Vendar se je treba zavedati, da so vir holesterola v prehrani. V 1 jajce (približno 55 g) je 200 mg holesterola. Kaj je bolj, jajca vpliv postprandial oksidacijo holesterola, kar pomeni, da znižujejo raven LDL "slab holesterol" do 4 ure po jedi. Zato se ne pozabite, da ne presega omenjenih del tekom tedna. Stročnice Mi lahko pogosto srečujejo z izjavo, da je rastlinska beljakovina, ni popoln. Vendar, to je le delno res. Skoraj vsak rastlinski proizvod vsebuje vse esencialne aminokisline. Se razlikujeta samo v sorazmerju. Učinek, kot so beljakovine, dopolnjevanje, je vredno omeniti. To je kombinacija več rastlinski viri beljakovin, ki so različne skupine aminokislin, tako da je popoln izdelek je ustvaril. Ni pomembno,, da naše telo, ali smo storili vse amino kislin iz enega ali več izdelkov. Zato je dovolj, da združimo stročnice z orehi in vse potrebne aminokisline bodo na voljo. Drugo obtožbo proti stročnice je njihovo slabšo absorpcijo. Vendar pa je treba opozoriti, da je razlika med absorbability meso in stročnice ni tako velika, kot da prikriti svoje prednosti. Absorbability je sorazmerno 90% in 80%. Stročnice vključujejo: leča, chickpeas, fižol ali tofu. Poleg tega, da se vir beljakovin, prav tako vplivajo na črevesju microbiome. To je zaradi količine vlaknin in antioksidantov (pogosto precej višja kot v sveže zelenjave ali sadja). Zakaj potrebujemo, da vpijejo najbolj stročnice pred kuhanjem? Ko sem prišel čez informacije, ki stročnice so namoči, ker so strupene snovi, ki so v njih in za namakanje jih moramo znebiti. Namen namakanje fižol, chickpeas ali graha je le za bistveno zmanjšanje časa kuhanja. Med namakanjem, z aktiviranjem naravno prisotnih encimov v njih, snovi kot so pektin in drugi prisotni polisaharidi iz celične stene in so odgovorni za togost strukture, iz stročnic začeli, da razpadejo. Kaj je bolj, če jih zalijemo z vodo off jih po namakanju in kuhamo jih v sveže vode, ki jo v veliki meri izognili napenjanje – drug problem, da je meso ljubitelje pritožujejo. Če želite prihraniti čas, lahko kupite tudi fižol ali chickpeas iz kozarca. Hranilna vrednost teh izdelkov je zelo podobni in ne bo bistveno vplivalo na vašo dieto. BEAN IN LEŠNIKOVA Sestavine: • 2 skodelice kuhanega fižola • 1 limone • 4-5 žlice tanina prilepite • nekaj žlice vode od kuhanja fižola • 2 čebuli • peščica indijski orehi in nekaj za pršenje • 3-4 žlice oljčnega olja • ščepec soli • 2 stroka česna • nekaj žlici vode, da dobimo želeno skladnost Priprava: Kocke na čebuli in prepražimo, ki jih z nekaj žlici oljčnega olja. Fižol namočite čez noč in cook (ali uporabite jarred različica). Namočite indijski oreščki v 1 kozarec vode za 4-6 ur. Dal fižol, namočeno indijski oreščki, popečeno čebulo, limonin sok, olivno olje, vodo, olupljen česen, sol v mešalnik in mešanica na visoko hitrost. Če prilepite je preveč debel, dodamo nekaj več žlici vode. Postavite v skledo in postrežemo (lahko okrasite pasta s indijski oreščki ali sezamovo seme). 4. ALKOHOL Alkohol je strup in zaradi tega razloga je priporočljivo, da zmanjša svojo porabo na minimum. Kot so sladkor, ki ga podpira nastanek mycosis in povečuje vnetja. Poleg tega je obremenitev jeter, ki pogosto deluje težko kakorkoli že, izpere elektrolitov in ima negativen učinek na živčni sistem in srce. V primeru ljudi, ki trpijo zaradi Lymske borelioze je pogosto poslabša simptome in jih se ne počutite dobro! Kaj je suho rdeče vino? Konec koncev, vsakdo se je verjetno že slišali, da je zdravo in kozarec to bo zagotovo pozitivno vplivalo na vaše telo. Dolgujemo to izjavo, da resveratrol antioksidant, ki so prisotne v vinu. To ima pozitiven učinek na telo za zmanjšanje agregacije trombocitov. Vendar pa študije kažejo, da terapevtske odmerke resveratrol ni mogoče doseči od pijače ali celo iz hrane. Da bi dosegli ugoden učinek na zdravje, bi morali zaužiti več kot 500 litrov suho rdeče vino. Zato je predlagal, da se popolnoma izključiti alkohola iz Lymske bolezni prehrane. 5. PROBIOTIKI Probiotiki so živi kulture bakterije in kvasovke, ki podpirajo imunski sistem. Probiotiki izboljšati tesnjenje črevesje, ščiti jo pred škodljivimi bakterijami, kar je še posebej pomembno v primeru antibiotik terapije. Seveda smo jih našli v: • Kumare in zelje • Kombucha (znan tudi kot čaj gobe) • Kvass • Kefir • Pinjenec • Naravni jogurt • Rdeča pesa kvasec RDEČA PESA KVASEC Z INGVERJEM IN KANČKOM STROKA Sestavine: - 1 kg beetroots - nekaj strokov česna - 2l vode - 6-8 strokov - allspice - 2-4 cm svežega ingverja - 2-4 lovorjev - 1 žlica soli na 1 liter vode. Priprava: Olupimo česen in narežemo ga na manjše koščke. Cut ingver v tanke rezine. Zavre vodo, zmešamo s soljo in ohladi. Operite beetroots, tanke lupine in narežemo na debelejše rezine. Razporedi jih v kozarec izmenično z začimbami in česnom. Zalijemo z vodo, tako da vse beetroots so temeljito pokriti. Če izplavajo na površje, jih pritisnite navzdol s ploščo. Skp kozarec in razveljavilo v topel prostor za približno 5-10 dni. 6. KOLAGEN Kolagen je zelo pomemben pri zdravljenju Lymske borelioze. Ključno je, da razumejo, da Borellia bakterij, ki imajo visoko afiniteto za kolagenskih struktur. Kaj to pomeni? Da bakterija bo vedno najprej cilj teh struktur, saj oni so tisti, ki jim zagotoviti hrano. Tako je reakcija tukaj: KOLAGEN ŠKODE UNIČENJE V določeni REGIJI (Npr. SKUPNI) INTENZIVNOST SIMPTOMOV To je razlog, zakaj je tako pomembno, da skrbijo za svoje pravilno količino. Dopolnila so predlagali tukaj, vendar ne pozabite, da smo dobili tudi kolagen iz hrane. Naravni viri kolagen: • Želatina • Želeji (slaščica in začinjeni) • Živalske drobovine, npr. jeter • Svinjska krača, brawn Na žalost, proizvodi, bogati v kolagena pogosto nam bodisi z veliko sladkorja ali dvigniti raven LDL "slab" holesterol. Zato ni priporočljivo, da zaužijemo veliko jih je. Dobra izbira tukaj bo juhe in različne vrste kosti mesne juhe (bujoni). KOLAGEN JUHE Sestavine: - Kosti/živalskih trupov – 1-2 kg - Jabolčni kis – 2 žlici - Voda – 3-4 l - Juha zelenice – 1 del - Začimbe (lovorjev list, allspice, sol, poper) Priprava: 1. Pranje kosti in mesto v velik lonec. 2. Dodajte vodo in kis. 3. Bi, da zavre, nato pa zmanjšanje toplote/kuhalno ploščo, da nizka. Odstranite peno. 4. Po kuhanju za približno 2 uri, dodamo olupljen in opran zelenjavo in začimbe. 5. Pustimo tako dolgo, kot je mogoče (približno 6-8 ur). Voda mora "mehurček" – ne vre. 6. Sev tekočine iz kosti in zelenjave. 7. Ko se je ohladila, v juho, mora imeti doslednost žele. 8. V juho lahko shranite za približno 5 dni v hladilniku ali 3-4 mesece v zamrzovalniku. 7. HIDRATACIJA Naše telo je sestavljeno iz vode, ki v približno 60%, zato ni presenetljivo, da je voda vključena v skoraj vse procese v telesu. Lymska bolezen močno obremenitev telesa s toksini. Pitje velikih količin vode samodejno čisti telo teh toksinov in zagotavlja naravno razstrupljanje. Dehidracija, na drugi strani pa vodi do skladiščenje strupenih snovi v tkiva in celice. Torej, koliko tekočine za pijačo na dan? Predlagano je, da naj ženske pijačo 1,5 litra in moški 2 litra vode, vendar je to zelo netočni. Če 100 kg osebe, ki pijejo znesek, ki je enak 50 kg oseba hidrat telo? Bolj natančno vrednost je torej sklepati, da so odrasli bi morali zaužiti 33ml tekočine za vsak kg telesne teže. Kaj pomeni beseda "tekočine" pomeni? 1. Voda, seveda, je najbolj zaželen vir hidracijo za naše telo. Najbolje je, da ga pijemo rahlo toplo. Dodate lahko različne vrste sadja ali zelenjave na naših pokal (voda z kumare in mint je idealen napitek za vroče dni). 2. Čaj – odlično za poletne kot tudi zimske. S pridihom pomaranča, limona, ali stroka, bo toplo vas v vsakem zimski večer. 3. Kava – obstaja veliko razpravah o tem. Ne obstajajo številne študije o vplivu kofeina, zlasti kava, o poteku Lymske bolezni ali njene sekundarne okužbe. Vendar, miti o kavi, so vedno pogosteje debunked, kljub temu, da je bilo v slab glas za več let. Spodaj je navedenih nekaj osnovnih dejstev o porabi kave: - Aparat ni dehidracijo, vsaj ko porabi v predelu okoli 500 mg kofeina/dan. Eno skodelico pivo je približno 60 mg, tako odmerek kot dehidracijo je približno 6 skodelic na dan - Ne leach magnezija. Kuhana kava ima približno 60 mg kofeina in 7 mg magnezija (espresso celo dvakrat toliko). Študije kažejo, da po porabi 400 mg kofeina/dan, smo izgubili samo 4 mg magnezija skozi urin. - Vsebuje antioksidante (chlorogenic kisline in njenih metabolitov), ki prispevajo k zniževanje krvnega tlaka ali zmanjšanje oksidativnega stresa. Zato lahko predpostavljamo, da kava ščiti pred boleznimi srca in zmanjšuje tveganje za raka (jetra, žrela, kože, prostate). Torej, vidim, da ne contraindication, da pitje kave, ko trpijo Lymske borelioze in njene sekundarne okužbe. Vendar pa, ne pozabite, da vsak organizem je drugačna, vsaka bolezen je drugačen in vsak ima drugačen prag kofeina tolerance. Zato, če imate kakršne koli negativne simptome po pitju to – preneha piti to. 4. Sokovi so najslabša izbira. Trgovina-kupil sokovi imajo veliko dodanega sladkorja (do 5 čajne žličke v 1 kozarec).To je zato, ker vlaken in večina vitaminov in mineralov, ki jih najdemo predvsem v lupino.   8. ZAČIMBE Začimbe so jed, sestavine dodajajo v majhnih količinah, da izboljša svoj okus in vizualne pritožbe. Ali smo se zavedajo, da so začimbe in zelišča imajo tudi dragocene zdravilne lastnosti? Tukaj so moje TOP 5 začimbe: • Kurkuma Glavna sestavina, ki daje spice svoje rumene barve je curcumin. Ima proti-vnetne in antioksidativne lastnosti in tudi varuje telo, predvsem jetra, od toksinov. Zaradi svoje segrevanja, prebavo in raven holesterola,-znižanje lastnosti, curcumin se uporablja tudi kot prehransko dopolnilo. Obstaja veliko receptov, kot so "zlati mleko", ki uporabljajo lastnosti, kurkuma, ampak moj najljubši in najhitrejši način za uporabo te spice je, da ga dodate v juho. Ne bo spremenila čudovit okus juhe, vendar bo to intenzivno, lepe barve. • Ingver Ingver lahko uporablja z dodatkom česna (to je zelo priljubljena v korejski ali Tajske kuhinje), medtem ko kuhanje večerjo, kot tudi v čaj. To je verjetno najbolj pogosto uporabljajo za noseče ženske, ki trpijo za jutranjo slabost in ljudi, ki se borijo z zdravstveno gibanja. Ingver stimulira proizvodnjo sline in želodčnih sokov in prinaša olajšanje, od slabosti. Hvala za ginerol in njene protivnetne lastnosti, se uporabljajo v številnih avtoimunskih bolezni. Kontraindikacije za uporabo ingver vsebuje vnetnih bolezni kože in krvavitve. Vas se je treba izogniti tudi ob zelišče z aspirinom, tako kot snovi, ki imajo krvno-redčenje lastnosti. • Česen Česen je antipyretic lastnosti, vendar je še bolj pomembno za Lymske borelioze, ima tudi razstrupljanje učinek. To pomaga odstraniti težke kovine, kot so svinec in kadmij iz telesa. Kaj je bolj, ga odstrani paraziti, vključno bakterije in kvasovke, kot so Candida albicans, in poleg tega prispeva k razvoju koristne črevesne bakterijske flore. Zato, kljub temu, da značilen oster vonj, je vredno, da ga dodate na večerjo, pitje v obliki sirupa z limono ali peko in dodal, da prilepite (npr. fižol prilepi). • Cimet Cimet ima protiglivično lastnosti – to zavira rast protozoji in gliv in naredi prebavo lažje. Vendar se je treba izbiro dražje Ceylon cimeta kot njegov Kitajski enakovredna, saj ima boljši učinek. • Nigella Čeprav je le pridobil popularnost v Evropi v zadnjih letih, so ga uporabljali pred več tisoč leti, ki jih stari Egipčani. Nigella je tako veliko, da se lastnosti, lahko bi napisal knjigo o njih. To se uporablja za zdravljenje prehladov, boleče vratove, vnetje, kožo, alergije in za krepitev las. Vendar pa je treba biti previden s porabo nigella med nosečnostjo – to lahko povzroči krčenje maternice. Vendar se v obdobju dojenja, je vredno tudi to v meni spet, kot da ima pozitiven vpliv na dojenje. Čeprav je, kot lahko vidite zgoraj, zelišča, ki nam lahko pomaga v boju proti mnogim tegobe in bolezni, kot so Lymske borelioze, je vredno zapomniti, da ni vse začimbe so pozitivne lastnosti. Odličen primer je sol. Čeprav se uporablja v pravem razmerju, da ne vpliva na naše telo negativno, nagnjeni smo k temu, da gredo preko tega. Dobili smo se uporabljajo za sol je bila vsaka jed in proizvoda in ne bomo več, kot so hrana, ki je ne soljene. Pika na i je mononatrijev glutamat ali drugih ojačevalcev arome, ki so dodani številni izdelki in imajo ogromne količine soli v njih. Sol v takih količinah lahko povzroči povišan krvni tlak, ki vpliva na več kot 30% odraslih prebivalcev na Poljskem! To vodi tudi do motenj v kalcija in presnove fosfatov, ki lahko vodi do osteoporoze, in povečano tveganje raka na želodcu. Veliko ljudi se tudi izredni Himalaje sol, ki je pogosto velja bolje za uporabo zaradi 84 mineralov, ki jih vsebuje. Vendar pa je treba vedeti, da ta vsebuje (po Barbara Hendel in Peter Ferreira) ne samo, da ti "dobro", minerali, ampak tudi polonij in radij. Brez skrbi – samo v majhnih količinah (<0.001 ppm/kg). Vendar lahko enostavno videli, da so ti kar 84 mineralov, ki so nič, ampak trženje podvig. Poleg tega, da bi za dopolnitev dnevnega poraba kalija s Himalaje sol sam, mi bi morali jesti več kot 1 kg za to! Priporočeni dnevni odmerek soli, je zgolj 5-6 g (čajna žlička), kar pomeni, da smo se lahko le za kritje naše kalij zahtevo za največ 0,5%. Je vredno plačevali celo 10-krat več za sol za tak odstotek potrebe? Tako da je vedeti, da sol ni samo sol (NaCl) in smo morali močno omeji.   9. KOKTAJLI Lymska bolezen pogosto zavira naš apetit. Glavoboli, bolečine v sklepih ali splošna šibkost telesa, da nam ne hrepenijo vse vrste hrane. Vendar pa hrana je potrebna, ne le za boj proti bolezni, ampak preprosto živeti. Prav zaradi hrane, ki jo pridobivanje energije in imajo moč, da bi dobili iz postelje vsak dan. Torej, kaj storiti, če nimamo apetita, vendar želimo, da podpirajo naše imuniteto s hrano. Idealna rešitev bi bila, koktajli. Smo lahko obogatijo naš meni s tekočinami, polno antioksidantov (v suhih in sladko različico). Na ta način bomo "pretihotapiti" bistvene hranilne vrednosti v telo. Okusen paradižnik cocktail: Sestavine: - 1 paradižnik - 1 zalezovali zelena - 1 strok česna - 1 korenček - ščepec soli Priprava: Pritisnite vse sestavine v sokovnik. Če je okus je preveč začinjene za vas, dodajte 1 kos na soncu sušenih paradižnikov. Sladke maline cocktail Sestavine: - 2 žlici pot ječmen - 1 skodelico mleka (rastlin ali kravjega mleka) - 1 jabolko - 1 čajna žlička goji jagode - 1 prgišče maline Priprava: Zavremo lonec ječmena z borovnice v kozarec vode, dokler je mehka. Dodajte mleko, jabolko narežemo na majhne koščke in maline in mešanica. 10. PREGLED NAJBOLJ PRILJUBLJENE DIETE, KI SE UPORABLJA ZA ZDRAVLJENJE LYMSKE BORELIOZE Candida prehrana Skupno zdravljenje Lymske borelioze je antibiotik terapije. Vendar pa morate vedeti, da je pogosto vzrok za razvoj mycosis, ki je lahko zelo nevarno za vaše zdravje in življenje. To je razlog, zakaj je tako pomembno (še posebej ob antibiotik), da sledite nekaterih pravil mycosis preventive, vključno s prehrano. Glavno načelo tega trenda je, da bi se izognili izdelkov, ki vodi k povečanju ravni sladkorja v krvi. V taki prehrani je nujno potrebno, da bi se izognili sadje, sokovi, kruh, testenine, mlečni proizvodi, kvas in vse izdelke, ki lahko medij za razvoj kvas. Vendar pa ta dieta je zelo stroga in pogosto pomanjkljiva, ker to izključuje veliko skupino izdelkov, bogata z, na primer, prehranskih vlaknin. Izdelki, kot so polnozrnate kruh, testenine ali drobljenec ni treba izključiti iz našega menija. Tudi mi bi morali ne pozabite, da je naravni jogurti, orehov, surovo zelenjavo, nerafinirana olja, ribe, kumarice in impulzov. Začimbe, kot so kurkumin, origano, rožmarin, koriander in Ceylon cimet bo tudi delo tudi tukaj. Samo, ko kandidoza je diagnoza (ko je zaraščanja je Candida albicans kvas seva, ki fiziološko pride v prebavni trakt in tam je motnja, naše črevesne mikroflore) bi morali razmišljati o alternativni načini prehrane terapije. Ketogenic diet Mislim, da je to najpogostejši način prehrane za ljudi, ki trpijo Lymske borelioze. Dajanje telo v stanje ketosis pomeni, da namesto da bi energijo iz sladkorja, naše telo vzame iz maščob. "Keto diet" torej pomeni odpravo ogljikovih hidratov v korist maščobe. To je pomenilo, da lajšanje stresa na črevesje in izboljšanje živčni sistem. Vendar pa je pomembno vedeti, da niso vse maščobe so "dobre". Zaželeno virov maščobe so ribe, oreščki, avokado, oljčno olje, semen ali semena. Vendar pa je na internetu in v časopisih, ki priporočamo, ta način prehranjevanja, recepti bogato nasičenih maščobnih kislin ("slabe" maščobe) kraljuje. Ti vključujejo slanina, mascarpone sira ali mastjo. Prav tako je vredno omeniti, da ketogenic diet bo nepriporočljiv za osebe, katerih mitohondriji so osiromašeni in tam so blokade v metabolne poti, ki se lahko pojavijo v telesu, okuženih z Borrelia spirochaetes. Prehrana, vzdrževanje normalne telesne pH ravni Tvorjenje telesa. Verjetno ste že naletela na to frazo več kot enkrat v dopolnilo oglasi, knjige ali prek drugih medijskih kanalov. Začnimo z dejstvom, da je naše telo ima različne pH stopnje, odvisno od lokacije. Iz alkalne v sok trebušne slinavke, skozi nevtralno v krvi, močno kislih v želodčni sok. Vendar pa vse te vrednote so večinoma stisnjene v "pH našega telesa", ki je posebej pomeni, pH krvi, in njegova vrednost je med 7.35 in 7.45. Če želimo spremeniti to vrednost z naše prehrane, smo sposobni, da shift ta indeks 0.01 0,02 enot. Tako lahko vidite, da je zanemarljiv vpliv. Da, z dieto smo lahko vplivajo na pH naše urina za toliko, kot 1.2 enote, vendar je omejitev njegove pH ravni je v območju 4.6-7.9 kar pomeni, da je s tako veliko razliko prehrane ne bodo ključni dejavnik tukaj. Prehrana, bogata z alkalno-oblikovanje izdelkov bodo nam prinašajo veliko prednosti, z večjo ponudbo zelenjave in sadja. Vendar, ali je res vredno, razen iz naše prehrane, ki tvorijo kisline izdelkov, kot so ribe ali oreški, ki so viri koristne omega 3 maščobne kisline? 11. SKLEPI Na internetu in v številnih publikacij boste našli veliko nasvetov o tem, kako podpira zdravljenje Lymske borelioze s hrano. S tako veliko nasprotujočih si podatkov, ki ste ga za pristop, je vse z razlogom. Lymska bolezen je bolezen, ki traja mesece in včasih leta, da ozdravi. Zato, prehrano, ne bi smeli biti muka ali kazen za vas. Kaj je več, ne pozabite, da vsako telo je drugačno, vsaka bakterija Borrelia različno, glede na telo in bo dala različne simptome. Zato, meni je treba izbrati individualno. Le prilagoditve za naše bolezni in naše želje bo prinesla največje rezultate. Nekaj najpogostejših nasvetov o tem, kako, da bi vaše telo boj proti bakterijam in ne iti nor: • Osnove vaše prehrane na visoko kakovost hrane. Jejte veliko zelenjave, sadja, kakovostne maščobe, naravni probiotiki, polnozrnati ogljikovih hidratov, uvesti mesne juhe v vaši prehrani in izključuje sladkorja ali alkohola. • Pijte veliko vode. • Odpravo izdelki, ki so škodljive za vas. Če se počutite slabo počutje, zaspani ali napihnjenosti, omejite vnos kalorij. Naučite poslušati svoje telo. • Pomislite, da je vaša prehrana kot izbira, ne kazen. Dieto se odločite, je namenjen za pomoč pri boju proti bolezni, ampak tudi, da se naučil o pravilno, zdravo prehranjevanje, ki je ni mogoče obravnavati kot "od-do". • Mislim pozitivno. Naš um je zelo močno orodje, ki lahko dela čudeže. 12. REFERENCE: Agnieszka Godek: "Sodobne metode zdravljenja Lymske borelioze z co-okužbe (antibiotiki, prehrana)" Bordoni, Alessandra, et al: "Mlečni izdelki in vnetje: pregled kliničnih dokazov." Carson, Jo Ann S., et al: "Prehranskih holesterola in bolezni srca in ožilja tveganja: znanstvena svetovalna iz American Heart Association." Ciborowska H., Rudnicka A., "Dietetika prehrana zdravega in bolnega oseba", Diez-Sampedro, Ana, et al. "A brez glutena diet, niso ustrezna izbira, brez zdravniške diagnoze." Elli, et al: "Diagnoza glutena bolezni, povezane z: celiakijo, pšenice alergijo in ne-celiac gluten občutljivost." Tomasz Lesiów: "vpliv uživanje pretirane količine enostavnih sladkorjev in predelanih živil na razvoj sistemske mycosis in anketirancev znanje na tem področju" Fielding, Christopher J., et al: "Učinki prehranskih holesterola in maščob nasičene na plazemski lipoproteini v etnično raznoliko prebivalstvo zdravih mladih moških." https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html?fbclid=IwAR3VgYOR8yjjb0POUnjAVPVFhdmgenwZbMR4aws1F1SQmHTCw3g2TaUVSb4 Huang, Jiaqi, et al: "Združenje med rastlinsko in živalsko vnos beljakovin in splošni in povzročajo specifične umrljivosti." Jones, Amy L: "diete brez glutena: modna Muha ali nujnost?" K. Nieber: "vplivi na Zdravje kave". Kynast-Neviht, Massey: "Učinek kofeina na cirkadiani izločanje urina kalcij in magnezij". Leonardi, Michela, et al: "razvoj laktaze vztrajnost v Evropi. Zbirno poročilo o arheoloških in genetske dokazov." Mozaffarian, Dariush, Eric B. Rimm: "Ribe vnos, onesnaževalci in zdravje ljudi: ocenjevanje tveganja in koristi." Rafał Nazarewicz: "Posledice visoko vsebnostjo maščob ketogenic diet" Reese, et al. : "Non-celiac glutena/pšenice občutljivost (NCGS)-trenutno definirana motnjo brez potrjene diagnostična merila in znana razširjenost." Sabine Weiskirchen, Ralf Weiskirchen: "Resveratrol: Koliko Vina ali Imate Piti, da Ostanejo Zdravi?" https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/ Sophie C. Morilec, Andrew K. Blannin , Asker E. Jeukendrup: "Nobenih Dokazov, Dehidracije, z Zmerno Dnevno Kava Vnos: A Nadomestiti Cross-Over Študija v Prosto-Dnevna Prebivalstva". Stephen Harrod Buhner: "naravno zdravljenje Lymske bolezni in njenih co-okužbe, – chlamydiosis in spotted fever rickettsioses Druga izdaja, prenovljena, razširjena, posodobljeni." Willett, Walter C., in David S. Ludwig: "Mleko in zdravje."
Product added to wishlist
Product added to compare.